Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарска конференција "Суочавање са изазовима организованог криминала и тешким кривичним делима на подручју Западног Балкана" / 28. и 29. септембар 2009. год.

28.09.2009.

Дводневна конференција министара правде, унутрашњих послова и тужилаштава “Суочавање са изазовима организованог криминала и тешким кривичним делима на подручју Западног Балкана”, коју организују Министарство правде и Министарство унутрашњих послова Србије, свечано је отворена 28. септембра 2009. године. Скуп је отворио председник Србије Борис Тадић, а у уводном делу учесницима су се обратили и потпредседник Европске комисије Жак Баро, шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Димитриос Кипреос, министарка правде Снежана Маловић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Отварајући конференцију, председник Тадић истакао је да је Србија данас апсолутно одлучна да зада коначан ударац организованом криминалу и да у овом процесу рачуна на подршку суседа и Европске уније.

Председник Тадић је позвао земље региона да се укључе у заједничку борбу против организованог криминала који је "регионални и транснационални проблем" и апеловао на учеснике скупа да интегришу системе у борби против криминала јер ће, у супротном, уследити нови изазови чија ће последица бити заустављање економског раста.

"Цену тога платиће у годинама које долазе и европска друштва", оценио је  Тадић и додао да је питање борбе против организованог криминала од највећег могућег значаја не само за земље региона, већ и за ЕУ. Он је додао да је садашњи тренутак изузетно важан за подизање ефикасности у борби против организованих криминалних група свих држава и сарадњу на простору читаве Европе. Таква сарадња није могућа без перспективе интеграције у Европску унију свих земаља региона,  ни без сарадње  обавештајних група и безбедносних системи тих земаља, навео је Тадић. Председник је истакао да је Србија у борби против организованог криминала постигла завидне резултате, али да то није довољно и да остаје трајно привржена том циљу.

Потпредседник Европске комисије за питања правде, слободе и безбедности Жак Баро истакао је да организовани криминал има посебну тежину у региону Балкана и да би могао да угрози његову стабилност и интеграцију у ЕУ.Он је навео да организовани криминал обухвата трговину наркотицима, органима, људским бићима, илегалном имиграцијом и да се новац који се тако прибавља користи се за даље криминалне активности, истичући да је само прошле године преко Балкана прокријумчарено 100 тона хероина, вредног 416 милиона евра. Баро је оценио да се у региону улажу напори у борби против организованог криминала наводећи усвајање одговарајћих закона, реформу снага реда и развијање регионалне сарадње. Он је посебно поздравио деловање Иницијативе за сарадњу у југоисточној Европи као добар пример сарадње у борби против организованог криминала у региону и нагласио да су у сузбијању организованог криминала прави тест ефикасности пресуде и заплена имовине стечене криминалним активностима. Као највеће изазове, потпредседник Баро је навео сајбер криминал, трговину људима и економски криминал, укључујући корупцију која олакшава нелегалне активности и спречава спроводјење закона. Стога је нагласио да је потребно оснажити механизме против корупције. Баро је такође указао да владе земаља региона морају преузети одговорност у борби против организованог криминала јер грађани очекују одлучан одговор а, како је истакао, поверење грађана је услов демократије.

Шеф мисије ОЕБС-а Димитриос Кипреос истакао је да ОЕБС подржава владе региона у унапређењу регионалне сарадње и посебно у борби против организованог криминала. Он је оценио да организовани криминал није само питање безбедностви већ и друштвено питање и додао да се у акцијама против организованог криминала не смеју угрожавати људска права.

Министарка правде Снежана Маловић отворила је питање потписивања мултилатералног  споразума којим би се уредило питање изручивања окривљених за организовани кринимал у региону западног Балкана и указала на чињеницу да због тога што поседују два или три држављанства, починиоци неких кривичних дела остају ван домашаја правде. Обраћајући се учесницима скупа министарка правде Србије  истакла је да Влада Србије неће допустити да организоване криминалне групе имају илузију да могу бити јаче од државе и да угрожавају њену снагу и ауторитет. Она је нагласила да је уз европску перспективу, обрачун са организованим криминалом један од главних политичких  циљева Србије. Министарка Маловић је нагласила да је организовани криминал међународни и прекогранични феномен и да је неопходно да државе региона, њихово правосуђе и полиције интензивирају.сарадњу.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачич истакао је да је сарадња у борби против организованог криминала једна од најважнијих области за развој региона и навео да нема  борбе против организованог криминала и корупције без регионалне сарадње. Он је додао да  нико не сме бити јачи од државе, која организовано и најстрожије кажњава и спречава све који се баве криминалом и корупцијом.

Скупу присуствују министри правде Хрватске, Босне и Херцерговине, Црне
Горе, Македоније и заменик министра правде Италије, министар правде И унутрашњих послова Мађарске, као и министри унутрашњих послова из региона. Такође, у раду конференције учествују и високи представници 16 земаља међу којима су и Аустрија, Немачка, Шпанија, Шведска, Швајцарска као И представници Савета Европе, Европске комисије, Еуропола, Јуродззаста, Интерпола, ОЕБС-а и други.


Говор министарке правде можете преузети овде.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ