Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарска правде Снежана Маловић у посети Хрватској - 17. мај 2010. године

17.05.2010.

Министарка правде Снежана Маловић боравила је данас, 17. маја 2010. године, у радној посети Хрватској током које се сурела са министром правде Хрватске Иваном Шимоновићем. Министри правде  две земље разговарали су о унапређењу сардање два министарства, борби против криминала и  корупције, процесу европских интеграција и најавили су скоро потписивање Уговора о изручењу између Србије и Хрватске. Министар Шимоновић је појаснио да тај споразум не може да буде потписан пре уставних промена у Хрватској, будући да важећи Устав онемогућава изручење хрватских држављана другим земљама.

На конференцији за новинаре одржаној после састанка, министарка Маловић је нагласила  заједничку опредељеност да правоснажно осуђене особе у другој земљи не могу да избегну служење казне и оценика да то питање има регионални караткер. Министри правде Србије и Хрватске најавили су да ће у министарствима две земље ускоро бити доступни спискови оптужених за ратне злочине.  Шимоновић је истакао да ће то бити веома брзо односно чим буду решени одређени технички проблеми и објаснио да ће се овом мером избећи да неко не знајући да је осумњичен буде ухапшен. "Треба да буде јасно да је то мера јачања поверења, а не осигурање кажњивости. И једна и друга држава и министарства правосуђа обавезују се да ће поступати према подацима и да ће у својим  националним својствима прогонити оне за које имају податке да су починили ратне злочине", истакао је министар Шимоновић. Министарка Маловић је истакла да нико неће бити заштићен ако је починио ратни злочин, без обзира на то где се налази и навела да тужилаштва две земље добро сарађују. Она је истакла да обе државе имају исте циљеве и истакла да су хрватска искуства у процеса приступању ЕУ “веома значајна за Србију” и да “Србија веома цени вољу Хрватске да јој помогне” и додала да ће Србија, с друге стране, помоћи Хрватској својим искуствима у заплени имовине стечене кривичним делима.

Министарка правде Снежана Маловић је током  боравка у Загребу потписала Меморандум  о разумевању у борби против корупције, чиме је Србија приступила Регионалној антикорупцијској иницијативи (РАИ) чији је циљ јачање регионалне сарадње у борби против корупције.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ