Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарство правде и ИМГ потписали Споразум о побољшању рада судова у Србији - 22. мај 2009. год.

22.05.2009.

Министарка правде Снежана Маловић и директор операција Интернешнал менаџмент групе (ИМГ) Кевин Менион потписали су данас, 22. маја 2009, Меморандум о разумевању којим се релизује пројект „Унапређење доступности правде у судовима у Србији“. Како је објаснила министарка Маловић ,циљ овог пројекта је повећање ефикасности рада судова и организовања суђења у разумном року.

„Циљ Минисртарства правде је свеобухватна реформа правосуђа да би омогућили грађанима несметан приступ правди потребна нам је и помоћ међународне заједниве. Управо то овај пројекат и пружа-несметан приступ правди грађанима. Уједно, кроз овај пројекат Србија ће бити корак ближе у стварању објективног, независног, непристрасног и ефикасног правосуђа.“ изјавила је Маловић након потписивања меморандума. Она је напоменула да пројекат предвиђа и обнову зграда судова и едукацију  судија и тужилаца.

Маловић је рекла да се овим меморандумом реализује друга фаза пројекта, који је почео у августу 2007. године и трајао до новембра прошле године.

За учешће у пројекту одабрано је 20 судова,  по 10 општинских и окружних а након утврђивања проблема са којима се они суочавају у раду биће одређен Акциони план за помоћ сваком од њих. Предвиђено је да судови добију и одговарајуће информационе пулове, интернет странице и друго како би грађани могли лакше да се снађу када дођу у суд.  Вредност пројекта износи 1,5 милиона а средства је обезбедила Краљевина Норвешка.

Амбасадор Норвешке у Србији Хакон Бланкенборг оценио је да  његова земља сарађује са Србијом зато што деле заједничку жељу за успостављањем владавине права на заједничком европском простору. „Владавина права је „кичма“ сваке модерне државе“ оценио је Бланкенборг. Кевин Менион, директор операција ИМГ, нагласио је да кроз сарадњу ће бити подржани напори Владе Србије у борби против корупције и стварања независног судског буџета.
 
Прва фаза пројекта, подсетио је Менион, обухватила је 20 општинских судова у Србији, а средства од 1,1 милиона евра, такође, је обезебдила Норвешка.

Нова фаза пројекта трајаће две године, 2009/2010. година, рекао је Менион и сада ће у програму бити 10 општинских и 10 окружних судова.

Судови који су одабрани за учешће у пројекту су Први и Други општински суд у Београду, Четврти и Пети општински суд, општински судови у Зајечару, у Јагодини, Крагујевцу, Ужицу, Крушевцу, Смередерву и Нишу.
Када је реч о окружним судовима, то су суд у Суботици, Новом Саду, Шапцу, Ваљеву, Ужицу, Крушевцу, Лесковцу, Пироту, Зајечару и Крагујевцу.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ