Српски ћирилица Srpski latinica English

 

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ ПОКРЕНУЛО ИНИЦИЈАТИВУ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА

10.10.2010.


БЕОГРАД - Министарство правде покренуло је иницијативу за повећање плата запослених државних службеника и намештеника тако да се од 1. јануара следеће године најмање плате повећају за око 30 посто уз истовремено смањивање највећих плата у државној администрацији, судству и тужилаштву.

У саопштењу Министарство правде, које је потписала министарка Снежана Маловић, упућеном синдикатима у правосуђу, наводи се да Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Министарство финансија већ раде предлог измене закона којима се уређују плате у државној администрацији.

На овај начин распон између највеће и најмање плате у државној администрацији смањио би се са садашњих 1:9 на 1:5.5, а нето плате без додатака запослених са средњом стручном спремом које у овој години износе око 18.000 динара, биле би повећане на око 23.000 динара од  јануара 2011. године.

На овако утврђене веће износе плата обрачунаваће се повећање плата које се очекује у јануару, априлу и октобру и које ће пратити раст ифлације.

Такође, имајући у виду рационализацију броја запослених у судској и тужилачкој администрацији и повећан обим посла у условима реформе правосуђа, Министарство правде из прихода остварених наплатом судских такси ће свим запосленима у правосуђу до краја године исплаћивати додатну стимулацију у износу од по 3.000 динара у октобру, новембру и децембру.

Ово повећање зарада представља максимум могућности у условима економске кризе, доприноси успостављању правичнијег односа у распону плата у државној администрацији и побољшању материјалног положаја запослених који остварују најниже зараде у државној администрацији.

Апелујемо на запослене и наглашавамо да ће продузетак штрајка произвести нежељене последице како за правосудни систем, државу и њене грађане, а самим тим и за запослене у правосудним органима Србије.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ