Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарство правде започело преговоре о сарадњи са Мисијом Европске уније на Косову и Метохији - 11. новембар 2009. године

11.11.2009.

Државни секретар Министарства правде разговарао је данас, 11. новембра 2009. године са шефом правосудне компоненте Албертом Пердуком и његовим тимом.

Тиме је Министарство правде Србије започело данас преговоре у Београду о видовима сарадње са Мисијом Европске уније на Косову и Метохији, који би требало да се наставе пошто представници Еулекса одговоре на три кључна питања за функционисање правосуђа на северу Косова и Метохије.

"Данас је одржан званичан састанак са представницима Еулекса односно са шефом правосудне компоненте те мисије Албертом Пердуком и његовим тимом на ком се разговарало о свим отвореним питањима као што је функционисање правосуђа на северу Косова односно у Косовској Митровици", саопштио је дражавни секретар у Министарству правде Слободан Хомен.

Према његовим речима, Министарство правде је поновило своје ставове и отворило питања која се тичу територијалне надлежности суда у Косовској Митровици, односно које општине и територију треба да покрива.

Друго питање о коме се разговарало, а које је Министарство правде Србије отворило још пре шест месеци, је питање другостепености поступка, односно где ће се налазити другостепени суд и ко ће бити судије у том суду.

"Треће важно питање које смо поставили је које ће се право примењивати", саопштио је државни секретар Слободан Хомен и напоменуо да данас "нисмо добили конкретне одговоре на ова питања".
Министарство правде је изразило спремност да сарађује, казао је државни секретар истичући да је изузетно важно да постоји функционално правосуђе на северу Косова и Метохије, пре свега када је у питању борба против организованог криминала, али и други предмети који занимају грађане као што су парнични предмети који се већ годинама не решавају.

"Нажалост за сада није постигнут никакав договор, али су обе стране изразиле спремност да се преговори наставе и очекујемо да нам се у неко скорије време ЕУЛЕКС поново обрати, пре свега са одговорима на ова три круцијална питања, без којих мислимо да не може да се разговара о детаљима", нагласио је Хомен.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ