Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министри правде Снежана Маловић и Иван Шимоновић потписали Уговор о изручењу између Србије и Хрватске-29. јун 2010. године

2.07.2010.

Министри правде Србије и Хрватске Снежана Маловић и Иван Шимоновић потписали су  данас, 29. јуна 2010, Уговор о изручењу између Републике Србије и Републике Хрватске којим је предвиђено изручење сопствених држављана за кривична дела органзованог криминала и корупције. Они су истакли да се ради о историјском споразуму, који се привремено примењује од тренутка потписивања, а који ће бити ратификован у складу са правом земаља потписница.

“Споразум предвиђа да ће свако ко је починио кривично дело организованог криминала или корупције у Србији или Хрватској, без обзира на држављанство, бити изручен земљи у којој је дело почињено или која га потражује. На овај начин ми заједнички шаљемо поруку да нема сигурне куће ни у Србији ни у
Хрватској за мафије или криминалце”, истакла је министарка Снежана Маловић и навела да се “овим испуњавају се два циља српске политике, а то су европске интеграције и интензивирање борбе против организованог криминала и корупције”.
Министар Шимоновић је истакао да је овај споразум одраз „јасне и чврсте намере“ да се Хрватска и Србија кроз сарадњу супротставе организованом криминалу и корупцији која је са њим тесно повезана. “За обе земље најопаснији вид организованог криминала је регионални организовани криминал и он може деловати по државу веома дестабилизујуће, као у случају убиства премијера Зорана Ђинђића” навео је Шимоновић. Он је додао и да потписани споразум одржава „високи ступањ поверења између Србије и Хрватске”.
Министри Србије и Хрватске очекују да ће слични споразуми бити потписани са другим земљама региона уколико њихови устави то допуштају.

Излагање министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ