Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Новоименоване судије за прекршаје положиле заклетву пред министром правде - 16. септембар 2008.

16.09.2008.

Београд, 16. септембар 2008. године – Новоименоване судије и старешине општинских органа за прекршаје положиле су данас у Влади заклетву пред министром правде у Влади Републике Србије Снежаном Маловић, чиме су и формално ступиле на дужност.

Заклетву је положило шест старешина општинских органа за прекршаје и пет судија за прекршаје, који су се обавезали на поштовање Устава и закона и савесно и непристрасно обављање дужности.

Маловић је том приликом истакла да стручне, савесне и поштене судије не треба да брину за сталност својих функција, и новоименованим судијама поручила да верује да ће свој посао обављати часно, ажурно, савесно и поштено, што су особине које одликују носиоце правосудних функција.

Она је најавила да ће Министарство правде наредних дана упутити Влади на усвајање пакет правосудних закона који ће затим бити упућен у скупштинску процедуру и којим се успоставља Високи савет судства.

Високи савет судства биће гарант судске независности и омогућиће даљу изградњу демократског друштва у складу са европским и међународним стандардима, указала је Маловић и додала да ће у надлежности овог органа бити праћење рада судија и критеријуми за њихов избор, напредовање, дисциплинску одговорност и разрешење.

Према њеним речима, у току је изградња новог модерног правосудног система који укључује примену Закона о прекршајима који је донет 2006. године, али је његова примена била одложена због усклађивања са новим Уставом.

Тим законом, како је истакла, уводе се прекршајни судови уместо садашњих органа за прекршаје, при чему је предвиђено да прекршајни поступак у првом степену воде прекршајни судови, а у другом Виши прекршајни суд.

Ова новина је изузетно значајна због стандардизације судске праксе, уједначавања казнене политике и каснијег рада, објаснила је Маловић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ