Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Обележена годишњица Јединице за финансијске истраге - 1. јун 2010. године

1.06.2010.

Министарка правде Снежана Маловић присуствовала је данас, 31. маја 201, обележавању годишњице рада Јединице за финансијске истраге МУП-а Србије и том приликом  најавила је још одлучнију борбу против организованог криминала. Честитајући припадницима годину дана успешног рада, она је истакла је да Јединица за финансијске истраге једна од ударних снага државе у овој борби.

Министарка правде Снежана Маловић навела  је да је Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела један од најважнијих инструмената у обрачуну криминалом, чија успешна примена захтева предан рад, ефикасну сарадњу и координацију три стуба борбе против организованог криминала - тужилаштва, Јединице за финансијску истрагу МУП-а и Дирекције за управљање одузетом имовином Министарства правде. „Добра координација и сарадња ових институција и тела резултирала је већим бројем квалитетно завршених финасијских истрага, у којим су постигнути завидни резултати, који су изазвали прави потрес у подземљу и унели панику“ навела је Маловић. Она је истакла да се вредност до сада привремено и трајно одузете имовине процењује се на око 100 милиона евра и обухвата 20 кућа, 33 стана, 9 локала, два хотела, 4 ресторана, једно привредно друштво, стовариште, више аутомобила. Такође, на рачуну Дирекције тренутно се налази око 750.000 евра и око два милиона динара привремено одузетих средстава, с тим што се ова вредност мења на дневном нивоу, а по основу прихода од издавања привремено одузетих непокретности Дирекција месечно приходује око 15000 евра, који се користе за помоћ социјално угроженим категоријам становиништва.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић навео је да је Јединца за годину дана рада проверила имовину 200 лица, Дачић је навео да је Јединица за финансијске истраге проверила 300 кућа, станова и објеката просторног простора, 120 аутомобила, затим, око девет милиона евра и 80 милиона динара. Истакавши задовољство досадашњим резултатима он је указао да се одређене ствари морају побољшати.

"Мора се даље радити на јачању сарадње државних органа у спровођењу овог закона, даљој материјално-техничкој помоћи, едукацији, умрежавању електронских база података, унапређењу финансијских истрага правних лица и међународној сарадњи", рекао је Дачић.

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ