Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ОДГОВОРНО И ЕТИЧНО ПРАВОСУЂЕ УСЛОВ ПОСТОЈАЊА ПРАВНЕ ДРЖАВЕ

20.11.2012.

Одговорно и етично правосуђе услов је постојања правне државе са постојаним системом вредности, истакао је данас министар правде и државе управе Никола Селаковић на ОЕБС-овој конференцији "Етика и одговорност у правосуђу", која се одржава од 19. до 20. новембра у Београду.

Министар Селаковић је рекао да је Србија једна од првих земаља у Европи чије је Друштво судија донело Етички кодекс 1998. године, који је 2003. преточен у Стандарде судијске етике. Он је додао да су Стандардни Друштва судија Србије истовремено били усклађени са међународним етичким начелима, што је представљало значајан корак у општој тенденцији усклађивања домаћих прописа са међународним стандардима.

"На нивоу Савета Европе, 2010. године донета је Препорука 12 Комитета министара државама чланицама о судијама: независност, ефикасност и одговорност, чији су принципи - да кршење судијске етике може представљати дисциплинску одговорност, као и да етички стандарди судијског поступања треба да буду садржани у националним етичким кодексима", истакао је министар правде и државне управе.

Селаковић је додао да Закон о судијама Републике Србије из 2008. године садржи обавезу судија да се придржавају Етичког кодекса који доноси Високи савет судства, а који је донет 2010. године. "Три године наком започете реформе правосуђа, сведоци смо да је један неефикасан систем замењен другим, такође неефикасним системом. Разлози за то не леже примарно у позитивним прописима, колико у самим људима који су позвани да их примењују. Јачање улоге дисциплинског тужиоца и пружање пуне подршке његовом раду, услов је без кога нема напретка на овом пољу, од врхунског значаја за државу, грађане и сиситем у целини", нагласио је министар Селаковић.

На крају излагања, министар је рекао да сам нормативни приступ може дати ипак ограничене разултате. "Постојао је значајан углед појединих судија и у време када кодификованих правила није било, а данас када је најпотребније, када кодификованих правила има, дешава се да судијске етике понекад ни нема", закључио је Селаковић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ