Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Одржана јавна расправа о радној верзији Закона о измена и допунама закона о парничном поступку - 28. мај 2009.

28.05.2009.

Јавна расправа о радној верзији Закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку одржана је данас, 28. маја 2009,  у Палати Србија. Отварајући скуп, министарка Маловић је истакла да ће измене и допуне Закона о парничном постпку омогућити да се парнице окончавају у разумном року, што ће допринети враћању поверења грађана Србије у судство. Министрака је истакла да је су ове измене обимне и корените и да ће се на овај начин унапредити ефикасност поступака, с обзиром да су постојећа решења битно допринела дужини трајања парничних поступака - што изазива незадовољство грађана, утиче на неповерење у судове и одвраћа потенцијалне инвеститоре збот привредних спорова који предуго трају. „Министарство правде, као предлагач новог Закона о парничном поступку, је веома заинтересовано да овај закон буде што бољи, да буде усаглашен са европским стандардима и да омогући да се парнице окончавају у разумном року" истакла је Маловић.

Налазећи да постоји потреба да се постојећа решења из Закона о парничном поступку  из 2004. године даље унапредјују, Комисија за реформу правосуђа је 2007. године основала Комисију за израду текста закона о изменама и допунама ЗПП, који је рад на овом документу завршила у току прошле године. Након усвајања сета правосудних закона, Министарство правде је проширило задатак ове комисије на усаглашавање текста са новим законима, као и за још једног члана комисије.

Уједно, министарка Маловић је навела и да су у припреми и текстови закона о изменама допуна Закона о извршном поступку, Закона о медијацији, Закона о међународном приватном праву, Закона о Правосудној академији, Закона о адвокатури и Закон о нотарима. Према њеним речима, у плану је да се започне рад на тексту Закона о изменама и допунама Закона ванпарничном поступку, Закона о проводјењу медјународне конвенције о градјанско-правној отмици деце, Закона о међународној правној помоћи у грађанским стварима и др. У процедури су и Хашке конвенције о достављању и изводјењу доказа ради њиховог потписивања у билатералним уговорима, које закључује Министарство правде, а изналазе се решења и за упрошћавање процедуре смањења непотребног формализма, навела је Маловић.

"Активности овог министарства су многобројне и корените, ради искрене жеље да буде боље и грађанима и носиоцима правосудних функција", закључила је Маловић.

У јавној расправи су учествовали и Вида Петровић- Шкеро, судија Врховног суда Србије и руководилац радне групе за измену ЗПП, као и остали чланови групе: проф. Гордана Станковић из Ниша, Снежана Андрејевић судија Врховног суда Србије, адвокат  Зоран Лончар и Војкан Симић, помоћник министра правде.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ