Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Одржана регионална експертска конференција о прекограничном извршењу судских одлука и правосудној сарадњи у грађанским и трговинским стварима

29.11.2011.

Београд, 28.11.2011. - Одржана регионална експертска конференција о прекограничном извршењу судских одлука и правосудној сарадњи у грађанским и трговинским стварима, коју је организовало  Министарство правде.

На регионалној конференции земаља Западног Балкана,на којој су били присутни  експерти из државних органа и са правних факултета, разговарало се о могућностима директног признања судских одлука у региону ,као и могућностима приступања Европској правосудној мрежи и коришћења Европског правосудног атласа.Учесници су једногласно усвојили закључке,што ће бити основ за закључке министара на регионалној конференцији која се одражава 29. и 30.11. у Београду.

Закључци
Учесници су сагласни да треба наставити са унапређењем сарадње у цивилним и трговинским стварима у региону.

Учесници су сагласни да се установи радна група, коју ће чинити експерти из сваке заинтересоване земље региона .Задатак радне групе је да анализира стање примене постојећег правног оквира, да даје предлоге за његову имплементацију и проширење и да пронађе најбоља решења у оквиру циљева иницијативе Републике Словеније, на принципима  acquis communautaire, у виду регионалног мултилатералног инструмента, а нарочито узимајући у обзир решења из Уредбе Савета (EC) 44/2001 од 22. децембра 2000. г. о надлежности, признању и извршењу одлука у грађанским и трговинским стварима и Конвенцију о надлежности, признању и извршењу одлука у грађанским и трговинским стварима (Нова Лугано Конвенција) Радна група ће приликом рада имати посебно у виду резултате расправе министара правде на конференцији одржаној 29. и 30.11. 2011.г. у Београду.

Радна група ће бити формирана  на предлог министара правде заинтересованих држава региона и стално ће информисати министре о свом раду.

Уцесници предлажу да се представници Европске комисије позову на сарадњу са  радном групом.

Учесници су сагласни да се упути позив Европској комисији да размотри могућности сарадње, односно укључивања земаља региона Западног Балкана у Европску правосудну мрежу,као и могућност коришћења Европског правосудног атласа.

Овај експертски скуп је одржан уз подршку регионалног пројекта немачког GIZ, пројекта холандског BERP и  Министарства правосуђа Републике Словеније.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ