Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Округли сто о Нацрту Закона о Уставном суду

12.09.2007.

Министар правде Душан Петровић отворио је данас Округли сто о Нацрту Закона о Уставном суду, у којем су учествовали и представници Венецијанске комисије, као и домаћи и међународни стручњаци за ову област.

Представљајући решења која се нуде законским предлогом, министар је нагласио да је уставна жалба једна од најважнијих новина, која није постојала у традицији Уставних судова у Србији.

"Грађани ће на тај начин имати прилику да се обрате Уставном суду уколико не постоји други начин да добију судску заштиту или уколико њихови спорови предуго трају пред другим судовима", рекао је министар и додао да је нацртом овог закона уређена и процедура у случају да председник државе крши Устав. Петровић је оценио да нацрт закона о уређењу поступка пред Уставним судом на веома добар начин утемељује процедуре и начин избора судија, као и све битне елементе за добро функционисање Уставног суда.

Радна верзија нацрта Закона о Уставном суду усклађена је са мишљењем и коментарима чланова Венецијанске комисије, који су на данашњој јавној расправи оценили да је нацрт закона апсолутно у складу са стандардима Европске уније и Савета Европе.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ