Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Округли сто „Представљање и дискусија о Нацрту закона о управним споровима“ - 6. новембар 2009. године

6.11.2009.

Министарка правде Снежана Маловић учествовала је на округлом столу „Представљање и дискусија о Нацрту закона о управним споровима које је Министарство за државну управу и локалну самоуправу, у сарадњи са Канцеларијом Савета Европе у Београду, организовало 6. новембра 2009. у Београду.

Министака Снежана Маловић указала је да је закон који регулише ову материју један од најважнијих у свакој демократској држави и подсетила да је у оквиру свеобухватне реформе правосуђа децембра прошле године усвојен Закон о уређењу судова који предвиђа оснивање Управног суда, који ће почети да ради 1. јанура 2010. године. “Један Управни суд, који ће судити у управним споровима насталим на територији целе Србије допринеће уједначавању судске праксе и ефикаснијем суђењу“, навела је министрака Маловић и прецизирала да ће тај суд имати четири одељења - у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду. Уједно, она је навела да је поред успостављања Управног суда неопходно  донети и  закон којим ће се уредити поступак за решавање у овим споровима и који ће омогућити да се на ефикаснији начин доносе одлуке, у циљу заштите грађана и правних лица и остваривања начела владавине права и правне сигурности.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, отварајући округли сто, истакао је да је Нацрт закона о управним споровима  део реформе , која за циљ има изградњу модерне државне управе, а уједно омогућава и успостављање ефикасних механизама спољне контроле рада органа управе и носилаца функција. Према његовим речима, Закон о управним споровима, који је на снази, усвојен је 1996. године и застарео је, јер је Србија у претходних десетак година прошла кроз велике промене.„Нови Устав је донет 2006. године, а у том периоду основан је и велики број агенција и органа. Такође, било је потребно ускладити закон са Европском повељом о правима човека коју је Србија ратификовала 2003. године“, истакао је министар Марковић.

Специјални представник Генералног секретара Савета Европе у Србији Константин Јерокостопулос поздравио је усклађивање српског законодавства са европским и истакао да је Савет Европе спреман да настави добру сарадњу са Србијом. Шеф Делегације Европске комисије у Србији Винсент Дежер навео је да нацрт закона подржава основне европске принципе међу којима су законитост, одговорност, транспарентност и ефикасност. Он је истакао да овакви закони унапређују живот грађана и мењају традиционалну државну администрацију у сервис грађана.

Скупу су присуствовали и чланови радне групе за израду закона, судије Врховног суда Србије, декани, професори и други

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ