Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Округли сто “Прва година примене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела-успеси и изазови“ - 30. март 2010. године

30.03.2010.

Министарка правде Снежана Маловић на округлом столу “Прва година примене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела-успеси и изазови“ који је организовала Мисија ОЕБС-а и и Амбасада САД у Србији, истакла је да је вредност трајно или привремено одузете имовине до сада процењује на око 100 милиона евра. Она је навела да је да је до сада након окончања судског поступка и доношења правоснажне пресуде, у два случаја трајно одузета имовина за коју није било доказано легално порекло.

"За годину дана привремено је одузето 15 кућа, 27 станова, осам локала и већи број аутомобила", навела је минстарка Маловић и додала да се на рачуну Дирекције за управљање одузетом имовином налази  око 700.000 евра и око два милиона динара. Она је оценила да се резултати примене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела могу сматрати веома добрим и указала на законско решење по коме део одузетог иметка мора бити употребљен за јачање даље борбе против криминала. Снежана Маловић је рекла да је сузбијање организованог криминала одузимањем имовине значајно, јер починоци стечени профит "перу" кроз легалне послове и користе за корупцију државних функционера, куповину медија и управљање финансијским институцијама. Према њеним речима, досадашња пракса показује велики значај финансијске истраге, будући да се велики део имовине формално уопште не налази у власништву окривљених, већ је пренет на чланове  породице, родбину и пријатеље. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је Јединица за финансијске истраге пронашла и прикупила доказе за око 300 станова, кућа, пословних простора и гаража, око стотину возила, девет милиона евра и четири милиона динара који немају легално порекло. Дачић је рекао да је одузимање те имовине један од основних циљева борбе против организованог криминала, јер је стицање имовине на незаконит начин, као и њено укључивање у легалне токове, основнимотив за формирање и деловање организованих криминалних група."Сматрам да ће одузимање нелегално стечене имовине која је у несразмери са легалним приходима, обесхрабрити све потенцијалнепочиниоце кривичних дела", рекао је он. Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Томас Мор навео је да један изазова у примени овог закона управљање одузетим средствима до окончања судског поступка, и при том обезбедити одговарајуће гаранције за права окривљених. Он је истако да је већ сада уочљив велики допринос Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела јачању поверења грађана у способност  државе да се супротстави организованог криминала.

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ