Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Отворен реновирани део Прекршајног суда у Аранђеловцу

27.04.2012.

Аранђеловац, 25. април – Министарка правде Србије Снежана Маловић, амбасадорка Сједињених Америчких Држава Мери Ворлик, као и заменица председнице Врховног Касационог суда Звездана Лутовац присуствовали су данас отварању реновираног дела зграде Прекршајног суда у Арананђеловцу. Осим њих овом догађају присуствовали су и председница овог суда Марица Миловановић, као и председник општине Аранђеловац Влада Гајић. У суду је дизајниран и изграђен информациони шалтер, реновиране су и адаптиране судница и архива, а финансијска средства за реновирање обезбедила је америчка агенција УСАИД.

Министарка правде Снежана Маловића оценила је приликом отварања новог дела зграде суда да је то још један корак ка изградњи ефикасног и транспарентног правосудног система, који је као циљ постављен пре више од три године, када је започета свеобухватна реформа правосуђа. Она је истакла да су реформом правосуђа пресечени сви политички, економски, криминални и други утицаји на правосуђе и њене носиоце, поручујући да је тај процес незаустављив и да ће ефекти реформе у будућности бити још видљивији.

- Реформа није дневно-политичка тема, јер је она рађена због и у интересу грађана Србије. Она није ни питање за прикупљање јефтиних политичких поена или неаргументовану критику инспирисану страначким интересима -  рекла је Маловић.

Она је истакла решеност да се створи модеран правни систем у коме нема недодирљивих и у коме су сви једнаки пред правдом.

- У складу са највишим светским и европским стандардима градимо правни поредак, који су грађани са правом од нас захтевали. Један од најзначајнијих резултата реформе управо то што се из дана у дан мења и перцепција грађана о достижности правде у Србији -  рекла је Маловић, охрабрујући све носиоце правосудних функција да наставе бескомпромисну борбу против свих видова криминала и корупције у Србији.

Похваливши рад прекршајних судија, Маловић је истакла да су они један од најуспешних примера реформисаног правосуђа, чему су допринеле и судије.

- Током прошле године у прекршајним судовима било је у раду око милион предмета, а осим годишњег прилива који је успешно савладан, решавани су и стари предмети – указала је министарка Маловић.

Међутим, како је додала, упркос добрим резултатима рада, увек постоји простор и за његово додатно унапређење.
- Због тога је крајем прошле године формирана и радна група при Министарству правде, за израду радне верзије Закона о изменама и допунама Закона о прекршајима, који ће омогућити да се прекршајни поступци још више убрзају и учине ефикаснијим – рекла је Маловић.

Према њеним речима, разматра се могућност увођења прекршајног налога као новог инситута и значајне промене у погледу доставе судских писмена, што је досад уочено као један од проблема у раду.

Амбасадорка САД Мери Ворлик истакла је да њена влада подржава руководство Министарства правде Србије које је, како је навела, пуно урадило у борби против корупције и организованог криминала, реформе правосуђа, побољшању кривичног законодавства и јачању судске независности.

Према њеним речима, независно правосуђе, као и независно кривично правосуђе доприносе побољшању демократизације друштва и владавине права.  Она је додала да САД посебан нагласак ставља на повећање независности правосуђа и одговорности власти у свим областима.

Председница Прекршајног суда у Аранђеловцу Марица Миловановић оценила је да ће суд радити још ефикасније, јер је добио услове за добру сарадњу и брзу комуникацију са другим неопходним институцијама.

Председник општине Аранђеловац Влада Гајић поручио је свим грађанима те општине да ће адаптирани услови за рад повећати ефикасност и побољшати комуникацију између њих и суда.
 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ