Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Отворена канцеларија Одељења за третман и алтернативне санкције - Мањи број осуђеника у затворима - 17.11.2008. године

17.11.2008.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен и директор Управе за извршење заводских санкција Милан Обрадовић отворили су 14. новембра 2008. године, канцеларију Одељења за третман и алтернативне санкције, у сарадњи са Канцеларијом Савета Европе у Београду и мисијом ОЕБС, уз подршку Краљевине Холандије. Канцеларија се налази у Карађорђевој улици број 48 у Београду.

Примена алтернативних санкција смањиће претрпаност затвора у Србији и омогићити бољу ресоцијализацију осуђеника, речено је  на отварању прве канцеларије Одељења за третман и алтернативне санкције.
Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен је на конференцији за новинаре  рекао да у затворима у Србији тренутно има 9.500 осуђеника и да још око 5.000 чека на извршење казне.
Међу тих 5.000 налазе се људи којима још није изречена правноснажна пресуда, осуђеници који су уложили жалбу на пресуду или молбу за одлагање извршења пресуде, као и они који су у бекству.
Слободан Хомен је навео да су капацитети затвора у Србији 6.500 осуђеника и да се граде четири нова затвора од којих ће први бити завршен у августу следеће године.
Он је додао да се применом алтернативних санкција и упућивањем затворенка на друштвено користан рад смањује проблем претрпаности затвора и омогућава боља ресоцијализација осуђеника.
Хомен је истакао да је Министарство правде привржено свеобухватној реформи правосудног система као и да је та реформа важна у процесу европских интеграција.
Директор Управе за извршење заводских санкција Милан Обрадовић рекао је да ће примена алтернативних санкција наићи на добар пријем код осуђеника, али да ће пуно значити и за државу.
Обрадовић је рекао да је примена алтернативних санкција «историјски догађај за правосуђе Србије», као и да ће њоме бити омогућена боља ресоцијализација осуђеника.
Вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Ентони Пахигијан напоменуо је да се применом алтернативних санкција смањује претрпаност затвора, као и да се тиме омогућава да новац који се иначе користи у те сврхе буде искоришћен за нешто друго, на пример школе.
Пахигијан је захвалио Министарству правде Србије што је истрајало у спровођењу примене пројекта алтернативних санкција.
Пројекат примене алтернативних санкција у Србији подржале су Генерална скупштина Савета Европе и амбасада Холандије у Београду.
У Србији су до сада донете 34 пресуде којима су изречене алтернативне санкције, а њихова примена чекала је почетак рада канцеларије Повереничке службе за надзор и спровођење казне.
Отварањем канцеларије Повереничке службе за спровођење алтернативних санкција уједно се обележава и завршетак стручног усавршавања судија и тужилаца које је у вези са тим пројектом организовао Савет Европе у сарадњи са Правосудним центром за обуку и стручно усавршавање.
Да би алтернативне санкције доживеле пуну примену потребно је потписати уговоре са предузећима у којима ће се спроводити друштвено користан рад осуђеника. Министарство правде верује да ће и то бити урађено у наредних месец дана.

Свечаном отварању присуствовали су представници ОЕБС-а, Европске комисије и Савета Европе, као и носиоци правосудних функција, професори универзитета, представници невладиних организација, струковних удружења и  дипломатског кора.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ