Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Париз, 24.11.2011. - Министарство правде примљено је за члана у Међународној унији професионалних и судских извршитеља.

28.11.2011.

UNION INTERNATIONALE  DES HUISSIERS DE JUSTICE ET OFFICERS JUDICIARIES (UIHJ). Чланство у Унији извршитеља преузеће Комора извршитеља одмах по оснивању, наредне године. Споразум о пријему у чланство Уније потписали су Војкан Симић, помоћник министра и Лео Нетн (LeoNetten), председник Уније. У делегацији министарства правде били су и Дејан Пашић, помоћник министра,као и Војка Јањић, саветница.

Међународна унија извршитеља(UIHJ) има 71 члана из целог света, а Србија је 72. земља чланица.

Седиште Уније је у Хагу, а Сталног савета у Паризу. Председник Уније је Leo Netten, а одбор Уније чине Bernard Menut, заменик председника, Roger Dujardin, заменик председника, Honore Aggrey, заменик председника, Sue Collins и  Françoise Andrieux генерални секретар Уније и Маthieu Chardon, секретар.

Унија даје консултативну помоћ за успостављање система приватних извршитеља у другим земљама, настоји да унапреди и приближи постојеће системе извршења у земљама који га имају, да афирмише професионалне извршитеље, да успостави  аутономна правила-једиствену  регулативу о извршењу за све извршитеље у земљама ЕУ (директиве о кашњењу у  плаћању,о забрани на рачунима, о малим потраживањима, о растерећењу судова и др.) ,али и шире, кроз међународне конвенције и директиве.

Унија даје смернице и потребну помоћ државама, односно надлежним министарствима о увођењу извршитеља у систем. Упућује на референтне препоруке ЕУ као и за попуњавање упитника у одељку 23.Спроводи едукацију у центру за међународну обуку (за тренере, извршитеље и службенике).Ради на изградњи јединственог система уручивања страних судских одлука, на јединственој форми опомене пред извршење, на јединственом регистру
стечајних дужника у ЕУ, на јединственим правилима о обавезној достави од стране извршитеља, на правној помоћи и саветима, увођењу јединственог портала на интернету и др.

Посебна пажња посвећена је информисању јавности о деловању Уније (UIHJ) и афирмацији извршитељских система,који, високим образовањем извршитеља, високом накнадом која им је омогућена да зараде,строгом контролом њиховог рада, посебно независношћу од судија, доприноси стабилности економије кроз ефикасну наплату дугова, онемогућујући корупцију и доприносећи правној сигурности.

Судовање и спровођење извршења морају бити одвојени, јер добра пресуда која остане неизвршена губи значај. Сем тога , у рок за суђење у разумном року,по Европској конвенцији, урачунава се и време трајања извршења пресуде.

Унија је члан УН, Хашке конференције, Светске банке, УНЦИТРАЛ-а,

учествује у раду Еуроџаст-а, Еуромед-а, Еуронорд-а, Еуросканд-а,

ЕуроДунав. Постоји идеја за оснивање ЕуроБалкан.

Јединствено европско тржиште постоји, али прекогранично намирење дугова не фукционише у 70% случајева у ЕУ. То оправдава постојање МАИ чији се рад подржава.

Корист за Србију

Чланоство у UIHJ за Србију нуди многе могућности у погледу размене, сарадње и заједночког деловања.

Унија заступа своје чланове у међународним организацијама и обезбеђује сарадњу са националним и професионалним телима.

UIHJ у сарадњи с Хашком конференцијом помаже у обуци за примену Конвенције о достави докумената у инстранству , UIHJ помаже у сарадњи са Европском комисијом  када су у питању тренинзи као и укључење извршитеља у Европску судску мрежу у грађанским и трговинским стварима, што је сада реалност, омогућава члановима олакшану сарадњу са Саветом Европе (у оквиру  CEPEJ).

Кроз рад на побољшању примене националног процесног права и међународних уговора и чини сваки напор да промовише идеје, пројекте и иницијативе које помажу да секрене напред и уздигне независни статус извршитеља.

Унија учествује у структурним акцијама извршитеља, а нарочито преко учешћа у формирању и развоју националних професионалних организација.

На крају промовише чланове , где год је то могуће, и омогућава препознатљивост свуда.

Годишњи међународни конгрес UIHJ у мају следеће године одржаће се у Кејпатауну (Јужна Африка).

Тема конгреса је „Извршитељ у 21.веку“ и том приликом откриће се огромни пројекат глобалног закона о извршењу на коме су чланови борда уније радили у тесној сарадњи са Научним саветом Уније.

Очекујемо да на том конгресу Комора извршитеља из Србије постане чланица Уније, односно да јој министарство уступи место.

Препоручено је да Србија затражи статус посматрача, на основу споразума асоцијације са владом, што би јој обезбедило значајну подршку у увођењу система професионалних извршитеља.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ