Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Почетак преговора Србије и САД о закључењу новог Уговора о изручењу - 20. мај 2010.године

25.05.2010.

У Београду су данас започели преговори државних делегација Србије и САД о закључењу новог Уговора о изручењу између две земље. Тренутно важећи уговор потписан је 1901. између Краљевине Србије и Сједињених Америчких Држава. Након започињања преговора, џавни секретар Министарства правде Слободан Хомен навео је да постоји изузетно добра сарадња безбедносних институција САД и Србије, истакавши да су у току велике акције у борби против организованог криминала и дроге.

“Није довољно да само безбедносне институције и полиције сарађују, већ је неопходно да се сви починиоци кривичних дела изведу пред суд и буду осуђени", рекао је Хомен и оценио да је спремност САД да изручује своје држављање Србији доказ поверења у наше правосуђе. Државни секретар је додао да у овом тренутку Србија о истим уговорима преговара с Хрватском и Италијом и изразио очекивање да ће што пре доћи време да се закључи један такав генерални уговор са Европском унијом.

Амбасадорка САД Мери Ворлик истакла је да су преговори пример успешних и све дубљих односа две земље, али и могућност за заједничко превазилажење претњи и изазова данашњице. "Очекујемо продуктивне и детаљне разговоре о нацрту текста у наредним данима и успешно закључење билатералног уговора о екстрадицији који ће обезбедити нашим земљама важно оруђе којим ћемо моћи да одговоримо на све могуће изазове на пољу безбедности", истакла је Ворлик.

Први важећи уговор о изручењу потписан је још 25. октобра 1901. године, а у Влади је почела прва рунда преговора о закључењу новог.
" Он је оценио да је спремност САД да изручују своје држављане Србији одраз поверења у српско правосуђе.

Амбасадорка САД Мери Ворлик истакла је да су преговори пример успешних и све дубљих односа две земље, али и могућност за заједничко превазилажење претњи и изазова данашњице.

"Очекујемо продуктивне и детаљне разговоре о нацрту текста у наредним данима и успешно закљуцецње билатералног уговора о екстрадицији који ће обезбедити нашим земљама важно оруђе којим ћемо моћи да одговоримо на све могуће изазове на пољу безбедности", истакла је Ворликова.

Хомен очекује изручење Егнера

Слободан Хомен каже за Б92 да је основна идеја закључивања овог Уговора о изручењу борба против организованог криминала и нарко картела јер је, како каже, српска мафија добила караткер интернационалне организоване криминалне групе која има држављане разних земаља, а своје активности обавља како у Латинској Америци, Европи тако и широм целог света.

“Овај Уговор је потврда добре сарадње безбедносних институција Србије и САД, али наглашавам да није довољно ухапсити криминалце већ је неопходно да буду процесуирани и осуђени за кривична дела која су учинили“, наводи Хомен.

Државни секретар каже да би на основу овог Уговора, Србији требало да буде изручен и Петер Егнер, оптужен за злочине у Другом светском рату.

“Мислим да је јавности добро познат случај нацистичког злочинаца Петера Егнера који је терети да је као припадник Гестапоа извршио кривична дела геноцида и ратни злочин против цивилног становништва у Београду током Другог светског рата, односно да је учествовао у убиству неколико десетина хиљада Срба, Јевреја и Рома“, подсећа он.

“Основна препрека изручењу је била чињењица да је он држављањин САД, те стога није могао да буде изручен Србији. Овај уговор ће омогућити да Петрер Егнер буде процесуиран пред српским правосудним органима“, објашњава Хомен.

Он додаје да тренутно нема захтева САД за изручивањем српских држављана америчком правосуђу.

Хомен сматра и да је договор са САД о изручењу показатељ, како је оценио, изузетно добрих односа САД и Србије када је у питању борба против организованог криминала, као и показатељ великог поверења САД у српско правосуђе.

Он очекује да Уговор бити потписан врло брзо.

“Очекујем да ће уговор бити усаглашен и потписан врло брзо односно у наредних неколико месеци, с обзиром да Србија има већ важећи Уговор о изручењу са САД из 1901. са Краљевином Србијом, и да ће овај уговор представљати континуитет у сарадњи правосудних органа две државе“, наводи Хомен.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ