Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Подршка САД реформи правосуђа Србије

13.06.2011.

Вашингтон – Министарка правде Србије Снежана Маловић, током четвородневне  посете САД  сусрела се са највишим званичницима америчког правосуђа. Према оцени министарке Маловић, Србија и њено правосуђе могу да рачунају на значајну помоћ и подршку САД, како финансијску, за област израде и примене закона, стручно усавршавање, тако и техничку. Она је нагласила и да ће Србија и САД до краја године потписати споразум о међусобном изучивању својих држављана осумњичених за кривична дела. Маловић је истакла да постоје услови за склапање тог уговора и да се на њему “већ ради” као и да ће се његовим потписивањем међусобна сарадња Србије и САД подићи на виши ниво.

Током посете министрака Маловић је разговарала и са америчким колегом Ериком Холдером о сарадњи у борби против криминала, трговине дрогом, људима и тероризма.

Маловић је рекла да је министра правде САД који је уједно и главни тужилац "обавестила и о напретку који је Србија постигла у реформи правосуђа и у борби против организованог криминала и корупције".

"Амерички колега нам је пружио безрезервну подршку у реформи", рекла је Маловић и навела да је договорено да амерички министар правде ускоро посети Србију.

Она је током посете разговарала и са представницима Федералног истражног бироа (ФБИ),  замеником помоћника Државног секретара и шефом Канцеларије за Европу и Евроазију, Томасом Кантрименом и са помоћник америчког државног секретара Вилијемом Браунфилдом.

"На свим састанцима је истакнут допринос који је Србија дала испуњавањем својих међународних обавеза, првенствено мислећи на хапшење и екстрадицију Ратка Младића", рекла је Маловић и додала  да су сви саговорници у томе препознали успех Србије.

Према њеним речима, сви званичници су истакли да све активности Србије указују да ће она испунити и остале циљеве које је себи поставила, који се тичу интензивирања борбе против организованог криминала и корупције.

Она је прецизирала да је током разговора са званичницима ФБИ-а истакнуто да "постоје конкретни договори о конкретним предметима где смо и до сада остваривали сарадњу и где ћемо у будуће очекујем остварити веома успсну сарадњу".

Маловић је навела и да је са Барнфилдом разговарала о начинима помоћи које САД могу да упуте Србији.
"Сложили смо се да то може да буде у виду финансијске подршке, првенствено у Закону о одузимању имовине стецене криминалом и програмима заштите сведока као и у давању јавне подршке као и подршке у међународним институцијама", рекла је Маловић.

У делегацији су још били и други високи представници правосуђа Србије: Ната Месаревић, председница Врховног касационог суда и Врховног савета судства, Загорка Доловац, републички тужилац, и Владимир Вукчевић и Миљко Радисављевић, тужиоци за ратне злочине и организовани криминал.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ