Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Посета министарке правде Снежане Маловић Савету Европе - 14. и 15. април 2009.

16.04.2009.

Министарка правде Србије Снежана Маловић сусрела се данас у Стразбуру са генералним секретаром СЕ Теријем Дејвисом и том приликом предала ратификационе инструменте шест Европских конвенција СЕ које су недавно усвојене у Народној Скупштини а које се односе на области високотехнолошког криминала, борбе потив тероризма, трговине људима, одузимања имовине стечене кривичним делом.

Тери Дејвис је након састанка са министарком правде изјавио да је у Србији било доста напретка и да Министарство правде веома напорно ради од када је она на његовом челу. Дејвис је  изразио задовољство због ратификованих конвенција  које су уручене СЕ, које су све важне, а посебно је истакао оне које се односе на борбу и превенцију против тероризма и трговине људима. Дејвис је нагласио да  трговина људима не утиче само на Србију него и на друге земље и да ови међународни проблеми захтевају међународни одговор. Истакао је задовољство што се Србија прикључила групи земаља која се бори против овог модерног облика ропства односно која обухвата различите компоненте, између осталог, и борбу против трговине органима због које је Србија посебно забринута. Генерелни секретар је истакао да је Србија је већ интергирасана у Европу и да је веома је важан члан СЕ, највеће ервропске организације која је недавно председавала Саветом Европе.

Министарка Маловић га је обавестила о напретку који је Србија остварила у претходном периоду, а тиче се досадашњег тока реформе правосуђа, који ће имати великог утицаја на ефикасност правосуђа и већу правну сигурност у Србији. Министарка му је презентовала и значајне реформе које су у претходном периоду предузете у борби против корупције, а које ће се бити саставни део извештаја ГРЕКО Комитета СЕ, који врши надзор нашег напретка у овој области.

Такође, министарка је упознала званичника СЕ са одлучним ставом Владе Србије да се у наредном периоду храбро и бескомпромисно суочи са организованим криминалом у чему ће велики значај имати примена Закона о одузиману имовине стечене кривичним делом као и закон о изменама и допунама закона о организованом криминалу и делом кривичног законодавства који је у припреми.

«Ова посета је од великог значаја за даљу подршку СЕ у демократским реформама у Србији и убрзаће даљи процес европских интеграција наше земље, имајући у виду значај мишљења експерата СЕ у институцијама у Бриселу »изјавила је министарка Снежана Маловић.

Министарка правде Снежана Маловић сусрела се данас и са генералним секретаром Парламентарне скупштине СЕ Матеом  Соринасом, генералним секретаром за правна питња Филипом Боаја као и Жан Луј Лораном, генералним директором за политичка питања са којима ће разговарати о успостављању владавине права и правној сигурности у Републици Србији која ће бити значајно унапређена применом нових закона.

На састанку 15. априла министарка правде Снежана Маловић је са комесаром за људска права Савета Европе, Томасом Хамамбергом разматрала неколико важних области, као што је питање заштите и унапређења људских права и реформа правосуђа.

Министарка је овом приликом обавестила комесара о недавно усвојеној Националној стратегији за унапређење положаја Рома у Републици Србији. Истовремено, истакла је спремност Владе Републике Србије да што ефикасније ради на решавању проблема положаја Рома и објаснила да ће свако министарство, из своје надлежности, разрадити одговарајући Акциони план за решавање овог питања. Комесар је поздравио усвајање Стратегије, као и усвајање изузетно важног Закона против дискриминације. Комесар је додао да је усвајањем овог закона створен нормативни оквир за одговарајуће регулисање овог осетљивог питања.

Министарка је обавестила комесара о реформи правосудног система која се тренутно спроводи у Србији и изразила своје чврсто уверење да ће наредне године бити у могућности да му представи и прве резултате реформе. Комесар је посебно нагласио да Савет Европе у потпуности подржава реформу правосуђа која се спроводи у Србији и додао да је ова реформа изузетно значајан корак за унапређење људских права у Србији.

- У току је импресивна правна реформа коју веома ценимо јер ствара основ за већу заштиту људских права у будућности и Србија има пуну подршку СЕ – изјавио је Хамамберг.

На састанку са замеником секретара Венецијанске комисије, Томасом Маркертом, министарка је представила процес спровођења правосуднх закона и договорена је даља процедура и рокови у вези мишљења које се очекује од стране Венецијанске комисије на критеријуме за избор судија и тужилаца.

Маркет је изразио велико задовољство представљеним реформама а посебно свеобухватним приступом који има за циљ промену система, организација и процедура, а не само носилаца правосудних функција.

Посебно задовољство изразио је због чињенице да ће општи избор судија спровести Високи савет судства. Такође, поздравио је најављене измене и допуне процесних закона које ће утицати на ефикасније судске процедуре и правично суђење. Заменик секретара Венецијанске комисије потврдио је да ће са великом пажњом размотрити  предложени текст критеријума и да ће мишљење бити усвојено на пленарној седници средином jуна.

- Инфорисан сам о процесу реформи и веома ми је драго што је изабран свеобухватан приступ и имам позитивне утиске на основу овога што ми је презентовано – изјавио је Маркет.

Министарка Маловић изјавила је након састанка са Маркертом да је представила напоре Владе Републике Сбије у погледу унапређења људских права и развоја демократије у Србији, а посебно задовољство је изразила што је Маркерт похвалио рад Министарства правде и Владу Србије на доношењу сета правосудних закона.

- Такође било је разговоара око даље имплементације закона  и широком приступу како би правосуђе било ефикасније и независно. Обавестила сам га о даљим активностима и и будућим изменама процесних закона.  Радује ме што ће Венецијанска комисија у наредних месец дана дати експертизу на правлиник о критеријумима за избор, и напредовање судија и тужилаца. То је нешто што је најважнији акт за Високи савет судства и Државно веће тужилаца, и што треба да буде даља одредница за рад оба тела – изјавила је Маловић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ