Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗРУЧЕЊУ ИЗМЕЂУ ЦРНЕ ГОРЕ И СРБИЈЕ

29.11.2010.

БЕОГРАД 29. ОКТОБАР

Министарка правде Снежана Маловић и амбасадор Црне Горе у Србији Игор Јововић потписали су у Београду Споразум о изручењу који предвиђа екстрадицију властитих држављана између две државе.

Министарка Маловић истакла је да се уговор примењује од момента потписивања и да је пре уговореног термина потписан због опреативних истрага које су у току и на основу којих је већ дошло до хапшења одређених лица.

„Oчекујем да ћемо ускоро имати резултате, тачније да ће убрзо уследити прва изручења по овом основу “, рекла je Maловић.

Mинистарка правде је након потписаног споразума оценила да су овим чином Србија и Црна Гора показале одлучност да организованом криминалу пруже прави одговор.

„Потписивањем овог споразума отклоњене су препреке које су последњих годину дана на пољу правне сарадње оптерећивале односе две државе и њиме је направљен велики корак, а овим је и Црна Гора јасно показала да има политичку вољу да се ухвати у коштац са организованим криминалом“, навела је Maловић.

Према њеним речима, значај потписаног споразума је управо у томе што се њиме омогућава да сви они који већ дуже време избегавају хапшења и суђења, скривајући се иза држављанства, буду процесуирани.
„Србија неће бити уточиште криминалцима“, поручила је Маловић.

У односу на сличне уговоре које смо до сада закључили са другим државама споразумом са Црном Гором, како је навела, отишли смо корак даље имајући у виду да је њиме обухваћен шири спектар кривичних дела за које се може дозволити изручење сопствених држављана.

Маловић је прецизирала да се изручење може дозволити за кривична дела организованог криминала, корупције, кривичних дела против човечности и других добара заштићених међународним правом, прање новца и друга тешка кривична дела за која је запрећена казна од пет година затвора и више.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ