Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Представљен пројекат бесплатне правне помоћи за грађане Србије

5.02.2007.

Министар правде у Влади Републике Србије Зоран Стојковић и стални представник Програма за развој УН (УНДП) Ленс Кларк потписали су данас пројектни документ "Стварање ефективног и одрживог система за пружање бесплатне правне помоћи у Републици Србији".

Ленс Кларк и Зоран Стојковић

Том приликом министар Стојковић је истакао да је Пројекат пружања бесплатне правне помоћи у складу са Националном стратегијом реформе правосуђа и додао да постоје случајеви сиромашних људи или занемарених група, као што су Роми, који нису у стању да финансирају остваривање својих права.

Према његовим речима, грађанима се мора пружити начин да остваре своја права, при чему систем за остваривање тих права мора бити у складу са буџетом како би се осигурала примена закона.

Стојковић је подсетио на то да је већ формирана радна група која ће израдити правни оквир за реализацију пројекта стварања ефективног и одрживог система за пружање бесплатне правне помоћи, уз напомену да је смисао овог пројекта да се изврши потпуна ваљана провера тог законског оквира.

Ленс Кларк је указао на то да је циљ пројекта да се за оне који нису у могућности да плате правне услуге успостави ефективан и економски доступан систем правне помоћи који финансира и води држава.

Он је прецизирао да је УНДП за реализују поменутог пројекта обезбедио финансијску подршку Шведске агенције за међународну помоћ (SIDA) у износу од 1,2 милиона долара и навео да ће пројекат бити реализован током 24 месеца, то јест од 2007. до 2009. године.

Истовремено, Кларк је објаснио да доступност правде свим грађанима проистиче из међународних докумената које је Србија потписала, као што су Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода и Међународни пакт о грађанским и политичким правима.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ