Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Представљена Радна верзија Законика о својини и другим стварним правима - 19.12.2008. године

19.12.2008.

Округли сто на тему Радна верзија Законика о својини и другим стварним правима одржан је 18.12.2008. године у организацији Министарства правде и ГТЗ - немачке организације за техничку сарадњу, у "Палати Србија" у Београду, а присуствовало је више од стотину правних експерата и других гостију. Овај скуп обележио је почетак јавне расправе о радној верзији закона, која ће трајати до 1.марта 2009.године.

Поздравним говором скупу се обратио државни секретар Министарства правде Слободан Хомен који је изразио велико задовољство што Министарсарства правде пред крај године представиља радну верзију једног законика из значајне области матерјалног грађанског права-Законика о својини и другим стварним правима.

«Важећи Закон о основама својинско правних односа, донет након Закона о својинско правним односима из 1980.године, који је уследио после  закона којима су  уређени облигационо правни и породично правни односи, као и област наследног права, не задовољава данашње поребе нашег друштва и оставља неповољан утисак. Недовољно разрађена законска правила стварног права и његово дугогодишње идеолошко-политичко третирање кроз друштвену својину као појавни облик,њену недовољну одређеност и могућност  манипулације у функцији политике, која и данас оставља своје трагове, императив остваривања људских права у овој области, успостављање јасних односа, правне сигурности и стабилности због неопходно потребних нам инвестиција, као и ускалађеност овог закона са европским стандардима,условљавају нужност доношења новог, модерног законика који регулише област права својине,али и других значајних стварних права» истакао је Хомен.

Радну верзију законика представили су Владимир Водинелић,професор Правног факултета Универзитета Унион у Београду,копредседник радне групе, Љубица Милутиновић, судија Врховног суда Србије, Снежана Андрејевић, судија Врховног суда Србије, Милош Живковић, асистент Правног факултета Универзитета у Београду,чланови радне групе док су модератори били Војкан Симић,помоћник министра правде, члан радне групе и др Тхомас Меyер,представник ГТЗ-а.

На крају овог заседања закључено је да Закон о основама својинскоправних односа није био довољан регулатор стварноправних односа ни у времену коме је био намењен, док је у промењеним друштвеним околностима његова недовољност постала само још очигледнија. О потреби целовитог уређења стварноправних односа постоји посвемашња сагласност. Такође, правни експерти су се сагласили да Нацрт јасно одређује која права заслужују да буду стварна права, тј. снабдевена тзв. правом следовања, односно супротстављивошћу, као средством да се титулару обезбеди чврста веза са објектом права и утицај на њега. Што се тиче тог круга стварних права права из Нацрта, ваљало би у погледу права поверене обезбеђујуће својине (тзв. фидуцијарни пренос својине) преиспитати да ли је оправдано да му се дâ статус стварног права (чл. 633. и д.). Сугерише се да се поново размотри не би ли у интеграционе европске процесе, којима Србија тежи, требало ући са либералнијим режимом могућности да странци стичу право својине на непокретностима него што је режим садржан у Нацрту (чл. 33).

На скупу је закључено и то да би требало размотрити не би ли било примереније да се одлука о неким питањима из домена етажне својине, а једно од њих је уступање појединог заједничког дела зграде ради адаптације, доноси по принципу једногласности, а не двотрећинском већином као у Нацрту (чл. 273), мада у односу на важеће ређење и двотрећинска већина отежава мајоризацију и сужава могућност за невођење рачуна о оправданим интересима мањине.

Учесници су се такође сагласили да се са озакоњењем овог нацрта не би само погоршао и даље усложнио ионако неповољан положај жртава некадашњих повреда права својине, вршених из идеолошких разлога, ваљало би да закон о враћању одузете имовине и обештећивању за одузету имовину буде донет најкасније истовремено са озакоњењем овог Нацрта.


Ускоро ће бити отворена могућност за остављање коментара и давање предлога, сугестија за измене Модела Закона о својини на форуму сајта Министарства правде.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ