Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ПРИЈЕМ ПРВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ПОЛАЗНИКА ПРАВОСУДНЕ АКАДЕМИЈЕ

9.11.2010.

БЕОГРАД, 9. НОВЕМБАР

Процес правосудних реформи у Србији треба да буде довршен по стандардима Европске уније, изјавио је председник Србије Борис Тадић и додао да охрабрује све чиниоце правосудног система да наставе даље спровођење реформи.

Ушествујући на пријему прве генерације полазника Правосудне академије, председник Тадић је рекао да је у домену правосуђа Европске уније постигнут висок стандард и да је то модел који Србија жели да следи, јер прадставља кристализацију више земаља.

"To није никакав диктат, то је наша воља", рекао је Тадић.

Према његовим речима, реформа правосуђа је веома комплексан процес, због општег слома вредности деведесетих година прошлог века, па државне институције које га спроводе заслужују охрабрење.
Тадић је навео да је управо тај слом вредности проузроковао урушавање економије, али и створио насиље и мржњу које су и данас присутне, како на спортским утакмицама, тако и на политичким форумима, због чега правосуђе треба да реагује одговарајућим казненим мерама.

Председник је додао да ће реформа правосуђа бити још један искорак ка чланству у Европску унију, кроз изградњу кредибилних институција које ће имати поверење грађана.

"Само тако можемо да изградимо демократско друштво. Само у друштву у којем нико није недодирљив, сви грађани могу да буду сигурни. У супротном, то друштво нема будућност", рекао је Тадић.

Председник је полазницима Правосудне академије рекао да изградња институција и правосудног система у целини треба да обезбеди функционисање правног поретка у држави, владавину права и строгу примену правних норми.

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да је Правосудна академија основана са циљем да деполитизује правосуђе, што је циљ сваког демократског, отвореног друштва.

Маловићева је рекла да је успостављање такве установе у Србији пут ка остваривању истинске независноти правосуђа.

Министарка је навела да је квалитет спровођења правде у Србији унапређен правосудном реформом која је, како је истакла, отворила многа питања и то су први изазови пред којима не сме да се устукне.

"Спремни смо да се суочимо са свим препрекама на путу њеног успеха, а самим тим и успеха Србије у борби са организованим криминалом, корупцијом, наслеђем ратних злочина. Сарађиваћемо са Европом у сваком појединачном сегменту и пресретати проблеме који потичу из корените промене нашег судског система ", нагласила је Маловић.

Председница Врховног касационог суда и Високог савета судства Ната Месаровић рекла је да Србија мора да створи институције које ће направити независног и часног судију и да је реформа правосуђа спроведена, како би се створио систем  правне државе којој ће грађани веровати.

"Није срећна држава која је морала да изврши општи избор", казала је Месаровић , наводећи да сврха избора није послушно, већ независно и часно судство.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер рекао је да Европска комисија снажно подржава реформу у области правосуђа, али да је потребно још радити како би се вратило поверење грађана у судски систем.

Дежер је навео да је реформа донела и бројне изазове, али да ЕУ стоји уз Србију у борби са тим изазовима.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић рекао је да је оснивање тог едукативног центра за правосудне органе корак у унапређењу рада правосуђа и њихових носилаца.

Двадесет двоје судија и тужилаца проћиће, у оквиру Академије, практичну обуку, која ће трајати две године.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ