Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Примена алтернативних санкција и у Крагујевцу - 26. јануар 2010. године

27.01.2010.

Mинистрака правде Снежана Маловић и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић потписали су данас, 26. Јанауара 2010. године, Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкција чиме је Крагујевац постао трећи град у Србији који се укључио у систем алтерантивних санкција

Министарка правде Снежана Маловић истакла је да је један од основних циљева министарства реформа правног система и усаглашавање нашег законодавства са европским стандардима и нормама. “Казна рада у јавном интересу и мера упозорења, условна осуда са заштитним надзором, и раније су постојале у нашем кривично правном систему али у праски никада нису изрицене. Рад у јавном интересу подрзумева друштвено користан рад који не вређа људско достојанство и који се не врши у циљу стицања добити, а може се изрећи као главна казна за кривично дело за које је прописан затвор до три године или новчана казна у случају да осуђени не обави део или целокупну казну изреченог рада у јавном интересу, суд ову казну заменљује казном затвора“,навела је министарка Маловић. Она је додала и да је у оквиру министарства успостављена повереничка служба и да је до сада обављена обука 31 повереника који ће у канцеларијама повереничке службе радити у градовима у којима се спроводе алтернативне санкције. Министарка правде нагласила је и да алтернативне санкције не представљају ублажавање казне нити аболацију већ елимишу могућност стигматизације осуђеног и његове породице а уједно му није угрожена егзистенција већ му остаје могућност да задржи свој посао. Према њеним речима на овај начин остварују се и буџетске уштеде јер сваки дан који затвореник проведе у затвору кошта државу. Маловић је истакла и одличну сарадњу са градоначелником Крагујевца што је резултирало испуњавањем свих услова неопходних за пуну примену алтернативних санкција наглашавајући да је Крагујевац у многим областима лидер у региону као и на нивоу Србије и да је тиме чињеница да се, након Београда и Суботице, моморандум потписује управо у Крагујевцу далеко већа. Иначе, до сада је на територији Србије изречена 121 пресуда која подразумева примену алтернативних санкција.

Наглашавајући да је ово посета на највишем ниво Крагујевцу када је реч о министарству правде градоначелник Верољуб Стевановић рекао је да је Град спреман за спровођење алтернативних санкција у складу са Меморандумом који је данас потписан и да су јавна предузећа спремна за спровођења рада у јавном интересу на основу судске одлуке. “Поред Меморандума посета министарке Снежане Маловић је и прилика да обиђемо простор у команди корпуса који се средствима Града опрема за рад Апелационог суда и тужилаштава. Истовремено разговараћемо и новом објекту у коме би требало да буду смештени сви правосудни органи у Крагујевцу а наша идеја је и да, у дворишту суда, уз подршку министарства обезбедимо простор за смештај Прекршајног и Трговинског суда“, рекао је Стевановић. Министарка Маловић је потврдила да се већ разговара у том смеру и да ће то бити једна од најлепших зграда у правосуђу Србије додајући да је министарство већ определило средства за ову намену.

У оквируе посете Крагујевцу министарка правде Снежана Маловић са сарадницима у пратњи домаћина, градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића, обишла је реновиране просторије Апелационог суда у некадашњој згради Команде корпуса. Наглашавајући да је јако задовољна изведеним радовима министарка Маловић се захвалила локалној самоуправи Крагујевца без чије финансијске подршке министарство не би могло да реализује реконструкцију поменутог простора. “Овде ће бити смештена сва тужилаштва, Одељење вишег прекршајног суда, одређене службе основног суда и размишља се да и повереничка служба за извршење алтернативних казни буде смештена у овом простору“, рекла је министарка Снежана Маловић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ