Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Примена алтернативних санкција у Ваљеву - 5. фебруар 2010. године

9.02.2010.

Министарка правде Снежана Маловић и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић потписали су данас, 5. фебруара 2010. године, Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкција. На овај начин Ваљево је, поред Београда, Суботице и Крагујевца, укључено у систем алтернативних санкција, што омогућава извршење казне рада у јавном интересу и условне осуде са заштитним надзором у овом граду.

Министарка правде Снежана Маловић истакла је да је за ефикасно спровођење и постизање позитивних ефеката ових мера један од најважнијих предуслова разумевање и подршка локалне заједнице односно целог друштва, и нагласила важност укључивања јавно-комуналних предузећа, одређених социјалних установа, као и непрофитних органзиција у овај систем. Она је указала да алтернативне санкције не представљају увлажавање казне ни аболицију већ пре свега елиминишу негативне утиције затвора,стигматизацију осуђеног и отклањају нежељене последице по функционисање породица ових лица.

Министарка Маловић је навела да је од почетка примене алтернативних санкција у Србији изречено 95 пресуда казне рада у јавном интересу и 36 условних осуда за заштитним надзором и изразила наду да ће убудуће алтернативне санкције бити доминантан вид санкција за лакша кривична дела за лица која ова дела почине по први пут.
„Европска пракса показала је да се применом алтернативних санкција смањује број повратника, што је један од приоритетних циљева казнене политике и сматрам да смо на добром путу да на овом пољу остваримо задовољавајуће резултате“  навела је Маловић.

Министрака је најавила ће се током 2010. године у систем алтернативних санкција укључити Нови Сад, Лесковац и Ниш, као и да ће се успоставити предуслови за извршење у још 6 градова, чиме би се обухватило преко 90 одсто територије Републике Србије.

Потписивању меморандума присуствовали су директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Обрадовић, вршилац функције председника Основног суда Љиљана Кораћ,  вршилац функције председника Вишег суда у Ваљеву Вељко Марић, управник КПЗ за малолетнике Жељко Градишка, као и директори јавно-комуналних предузећа Ваљева у којима ће се извршавати ове санкције.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ