Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Признање судском већу на пресуди за убиство премијера Ђинђића

24.05.2007.

Министар правде у Влади Републике Србије Душан Петровић одао је признање судском већу Посебног одељења Окружног суда у Београду и председнику тог већа Нати Месаревић, јер су у обављању своје судијске дужности у врло сложеним околностима прихватили да приведу крају првостепени поступак оптуженима за убиство премијера Зорана Ђинђића.

Петровић је на конференцији за новинаре, одржаној у Влади Србије, истакао да је Србија, доношењем пресуде, добила врло јасно сазнање да је у нашој земљи могуће да у најтежим кривичним предметима судије примењују закон и по сопственој савести. Према његовим речима, то је одлика цивилизованих земаља и тачка раздвајања између земаља које се могу сврстати у цивилизовани свет и оних других, при чему се Србија у својој државно-правној историји није суочавала са оваквим судским процесима.

Он је подсетио на то да су оптужене особе за кривично дело убиства представника највиших органа државне власти, али исто тако и за кривично дело удруживања ради непријатељске делатности, и указао на то да су ова дела квалификована као дела која су учињена са намером угрожавања уставног поретка.

Петровић је оценио да је веома важно да је поступак, после много времена и тешких фаза кроз које је прошао, завршен пресудом и додао да се ова судска процедура неће завршити на овој одлуци, јер су браниоци оптужених, као и тужилац најавили жалбе, тако да нас очекује другостепени поступак. Министар је изразио наду да ће та процедура бити завршена у разумном року и навео да после другостепене одлуке постоји могућност, по нашем кривично-процесном законодавству, да се упути редован правни лек.

Он је истакао да ће Министарство правде и Влада Србије подржати специјализовано правосуђе и најавио да ће на дневном реду сутрашњег заседања Скупштине Србије бити измене Законика о кривичном поступку које се односе на притвор. Према његовим речима, измене Законика су потребне јер је неопходно да се створе сви потребни услови да се најсложенији кривични поступци, а један од њих је и поступак против окривљених за убиство премијера Зорана Ђинђића, приведу крају у регуларним условима. Такође, неопходно је створити и законски основ за то да трајање притвора буде уподобљено потребама кривичног поступка, а да у исто време права окривљених и оптужених буду загарантована и заштићена у складу са највишим стандардима цивилизованог света, закључио је Петровић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ