Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Промоција публикације “Првих шест година” Специјалног тужилаштва за организовани криминал - 8. јул 2009.

9.07.2009.

Министарка правде Снежана Маловић присуствовала је промоцији публикације „Првих шест година“ Специјалног тужилаштва за организовани криминал која је одржана 8. јула 2009. у Специјалном тужилаштву за организовани криминал. 

Специјални тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радисављевић представљајући публикацију којом се обележава шестогодишњица рада истакао је да су приоритети Специјалног тужилаштва успешна примена Закона о одузимању имовине стечене криминалом, борба са криминалним групама које се баве кријумчарењем наркотика и злоупотребе службеног положаја у јавним предузећима. Радисављевић је навео да су капацитети државе у борби против организованог криминала сваког дана све јачи. Уједно, најављено је да ће у наредном периоду приоритет тужилаштва бити јачање међународне сарадње са италијанским правосуђем као и са тужилаштвима западног Балкана односно са свим европским државама где припадници српске заједнице.

Министарка правде Снежана Маловић истакла је да је Србија спремна да се обрачуна са организованим криминалом и да је борба против организованог криминала и корупције један од приоритета Владе Србије.

- Желимо да се обрачунамо са организованим криминалом, да му задамо последњи ударац - истакла је Маловићева, додавши да он мора бити сведен на ниво који неће угрожавати државу. Она је подсетила да су Специјално тужилаштвио и Посебно одељење Окружног суда у Београду за организовани криминал образовани Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала и да очекује да ће се ускоро закон о изменама и допунама овог закона наћи на дневном реду Народне скупштине. Министрака је оценила да по својим резултатима Специјално тужилаштво и Посебно одељење Окружног суда у Београду јесу најздравији део српског правосуђа које је у потпуности оспособљено да суди за организовани криминал. Она је поновила да  транснационални криминал не зна за границе и да је због тога неопходно да тужилаштва сарађују.

Главни тужилац Италије за борбу против мафије Пјетро Грасо упозорио је да је организовани криминал велика опасност која је попримила нове карактеристике и која делује у свим областима. Грасо је најавио и оштру борбу против трговине људима,као и против трговине отпадним материјалом и кривотвореном робом.

Скупу поводом обележавања рада шест година рада тужилаштва присуствовали су Томас Мур, в.д шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, Ната Месаровић, в.д председнице Врховног суда Србије, Милорад Вељовић, директор полиције, Саша Вукадиновић, директор БИА, бивши и садашњи тужиоци и судије Специјалног суда, Већа за ратне злочине и Врховног суда Србије.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ