Српски ћирилица Srpski latinica English

 

РЕФОРМА ЗА ПРАВДУ

7.10.2011.

Београд,6. октобар 2011. - Америчка агенција за међународну помоћ и развој (УСАИД) представила је пројекат чији је циљ јачање владавине права, подизање свести о реформама у сектору правосуђа и препознавање и спречавање корупције.

Министарка правде Србије Снежана Маловић изјавила је на да су први резултати реформе правосуђа остварени у одлучној борби против свих видова организованог криминала истакавши да је српско правосуђе данас способно да одговори на све видове те појаве.

Она је на представљању Пројекта за реформу правосудја и одговорну власт УСАИД Мисије у Србији рекла да је реформа правосуђа била процес са "болним резовима", али и неопходна како би се повратило поверење у правосуђе чији је углед био "урушен".

Министарка је навела да је остало још много посла на јачању свих сегмената правосудног система Србије у коме, како је истакла, нама толеранције ни за криминал ни за корупцију.

"Циљ је да грађанима вратимо поверење у судове, јер без тога нема демократије и здравог политичког система", додала је Маловић.

Успостављена је нова мрежа судова, донети су капитални mзакони и судије су потпуно независне, истакла је Маловић.

Маловић је нагласила да похвале за реформу правосуђа стижу од САД, Савета Европе, Европског парламента и у последње време од Европске комисије што говори да се Србија налази на добром путу.

Они нам пружају пуну подршку да на овом послу истрајемо, додала је она.

Председница Високог савета судства Ната Месаровић изјавила је да се након реформе правосуђа улажу напори за даљим унапређењем правосуђа како би се постигао циљ - независно судство, непристрасне судије и ефикасан рад.

Месаровић је нагласила да је циљ реформе успостављење демократских вредности, изградња владавине права и унапређење људских права.

Она је поручила да је намера да реформа правосуђа, која је у току, обезбеди једнак приступ правди свим грађанима.

«Амбасада Сједињених Америчких Држава (САД) учествоваће у финансирању са 21,8 милиона долара петогодишњи пројекат УСАИД-а намењен јачању вадавине права у Србији, подизању свести јавности о реформама у правосуђу и јачању независних агенција», изјавила је амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик.
 
Она је истакла да амбасада САД подржава евроинтеграције Србије и да даје пуну подршку демократизацији српског друштва.

Директор Пројекта Лоренс Ветер указао је да се пројекат фокусира на подршку Управном суду, Вишем прекршајном суду, као и свим прекршајним судовима у Србији, јер се управо кроз њих ствара свест грађана о реформисаном правосуђу с обзиром да се са њима најчешће сусрећу.

Пројекат ће такође сарађивати са четири независне институције Агенцијом за борбу против корупције, Омбудсманом, Државном ревизорском институцијом и Повереником за информације од јавног значаја, као и са организацијама цивилног друштва.

Циљеви пројекта су јаццање владавине права, независност правосудја и правосудне администрације у Србији, подизање свести јавности о реформи правосудја и јаццање капацитета српске владе, независних агенција и цивилног друсства да препознају и спрецце корупцију.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ