Српски ћирилица Srpski latinica English

 

РЕГИОНАЛНА МИНИСТАРСКА КОНФЕРЕНЦИЈА О ОРГАНИЗОВАНОМ КРИМИНАЛУ

4.10.2010.

БЕОГРАД, 4-5. ОКТОБАР

Кључни елемент борбе против организованог криминала јесте регионална сарадња, оценили су учесници министарске конференције "Jaчaњe регионалне и транснационалне сарадње као предуслов за успешну борбу против организованог криминала нa подручју Југоисточне Европе", одржане у Београду у организацији Министарства правде и унутрашњих послова Републике Србије.

Председник Србије Борис Тадић, отварајући конференцију, поручио је да је Србија јача од сваке криминалне структур, као и да је њен институционални капацитет за ефикасну борбу против криминала у пуној мери успостављен ове године.

"Србија неће стати у борби против организованог криминала – ово је земља која је непријатељска организованом криминалу и ми ћемо наставити да будемо ударна игла у тој борби. Ја то могу да вам обећам – мислим и на ову Владу и на мене као предсеника и то је један од најважнијих мојих личних циљева".

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да је заједнички задатак држава у региону да одговоре на глобализацију организованог криминала и пошаљу јасну поруку да, без обзира колико је неко моћан, богат, опасан или лукав, да ће му се адекватно супроставити. После потписивања уговора о изручењу са Хрватском и најава таквих споразума са БиХ и Црном Гором Маловићева сматра да треба отићи и корка даље:

"Логичан след сарадње држава Западног Балкана је остваривање идеје закључивања балканског – регионалног налога за хапшење, којим би се олакшало процесуирање окривњених за организовани криминал, корупцију, али и за ратне злочине", истакла је Маловић.
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић указао је да је регионална сарадња кључ борбе против организованог криминала и према његовим речима она се одвија много интезивније него што се види у јавности.

«Уверен сам да смо у годинама које су иза нас доказали да смо дубоко свесни опасности коју организовани криминал носи. Управо су успеси наше сарадње признање успешности досадашњег пута и показатељ даљег правца који би требало заједнички трасирати у блиској сарадњи са ЕУ".

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер упозорио је дa организовани криминал и корупција представљају претњу по стабилност Западног Балкана.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ