Српски ћирилица Srpski latinica English

 

РЕГИОНАЛНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ - ПРЕКОГРАНИЧНО ИЗВРШЕЊЕ (ЛУГАНО КОНВЕНЦИЈА)- РЕГИОНАЛНИ ЕКСПЕРТСКИ СКУП У САРАЈЕВУ

26.07.2011.

Регионални експертски скуп ,поводом иницијативе Министарства правосуђа Републике Словеније за прекограничну сарадњу у извршењу пресуда у цивилним и трговачким  стварима( Луганска конвенција-приступање или израда регионалне конвенције по угледу на Луганску), са регионалне министарске конференције за регион западног Балкана, одржане 15.04.2011.године у Републици Словенији,на Брду код Крања ,подржане од стране Министарства правде Републике Србије, у организацији немачког  ГИЗ ( Regional legal reform and harmonization of business law namely with regard to cross- border procedings) у сарадњи са холандским пројектом  BERP ( Balkan Enforcement Reform Project) и CILC ( Center for Internatioanl Legal Cooperation) , одржан је у Сарајеву 19. и 20. јула 2011. године.

У оквиру oвог регионалног експертског  скупа било је речи о  следећим темама:

- омогућавање  поједностављеног прекограничног извршења пресуда у цивилним и трговачким стварима, путем стварања нове регулативе и правних механизама за директно извршење  извршних наслова  у региону, по угледу на правне инструменте и стандарде које користе земље Европске Уније,

- поједностављење прекограничне доставе судских и вансудских докумената и извођења доказа у иностранству,
- могућност стварања Регионалне мреже судија у грађанским и трговачким стварима и портала за Регионални правосудни атлас ,

уз отворену могућност и за друге видове прекограничне сарадње и њено интензивирање, коришћењем других правних инструмена у употреби у земљама ЕУ.

Чланови присутних делегација земаља региона Западног Балкана дали су  експертску подршку иницијативи за нове видове прекограничне сарадње у цивилним и трговачким стварима.

Предложено је да следећи скуп организује носилац инициајтиве – Министарство правосуђа Републике Словеније, уз присуство представниак Европске комисије и Европске правосудне мреже, као и да се искористи прилика одржавања Регионалне министарске конференције, министара полиције и правде за регион Југоисточне Европе, новембра месеца у Београду, на којој  се очекује политичка подршка иницијативи за унапређење  будуће  регионалне сарадње у цивилним и грађанским стварима .

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ