Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Саопштење министарства правде

17.12.2006.

Напрасно пробуђена жеља господина Динкића да донесе закон и оснује независну агенцију за борбу против корупције, као и тврдње на страначким скуповима да у Влади није било искрене воље за борбу против корупције, верујемо да није плод било каквог иоле озбиљног промишљања, већ пуки маркетинг, али лош.

Ради тачног информисања јавности указујемо на то да је Влада Србије - Министарство правде, уз помоћ Немачке и Словеније као ментора и господина Драга Коса, председника тела Савета Европе за борбу против корупције, урадило Националну стратегију за борбу против корупције, која је усвојена у Скупштини (Сл. гласник РС бр. 109/2005). Основана је и Комисија за провођење наведене стратегије, а урађен је и Акциони план за провођење исте. Закон о самосталном и независном антикорупцијском телу већ је упућен у Скупштину на усвајање. Пошто је господин Динкић то заборавио, нека погледа последњи извештај Савета Европе за период јануар-октобар 2006. године.

Иначе, обрачун са корупцијом у свим областима је увелико у току и то народ зна.

Ако каже да није постојала искрена воља у Влади за борбу против корупције, онда нека објасни зашто је био уздржан по питању усвајања нацрта Закона о независном антикорупцијском телу - агенцији. Једини посао који из те области није урађен, према извештају GRECO (тела Савета Европе за борбу против корупције), јесте Закон о независном ревизорском телу, што је била обавеза Министарства финансија. Реч је о телу које би контролисало и само Министарство финансија.

Уместо да се господин Динкић, а одскора и господин Петровић, подпредседник ДС-а, баве идејама о оснивању Агенције за борбу против корупције, једноставније је било да су дошли у Скупштину, где су и њихови посланици примали плате, како би омогућили изгласавање Закона о независном антикорупцијском телу, па би исто можда већ било и формирано. Све наводне идеје које они пласирају у предизборној кампањи, написане су у Закону који је у Скупштини и са чијом садржином су упознати.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ