Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Саопштење поводом случаја Шандора Кепира

13.03.2007.

По захтеву Министарства правде Републике Србије добијена је пресуда Главног суда Будимпеште од 19. фебруара 2007. године којом се констатује да је изречена казна од 10 година затвора по пресуди број 448/1943/118 Суда начелника Генералштаба краљевске војске Мађарске НЕИЗВРШИВА. Пресуду којом је др Шандор Кепиро осуђен на казну затвора од 10 година смо ми доставили на захтев мађарског правосуђа.

У пресуди мађарског суда се констатује да они немају пресуду којом је поништена осуђујућа пресуда и да су зато ангажовали вештака-стручњака и констатовано је да је након окупације Мађарске од стране Трећег рајха тадашњи опуномоћени гувернер Трећег рајха др Едмунд Весемајер дана 30.03.1944. године захтевао од мађарског премијера Деме Стојаи "укидање Новосадског процеса и пуну рехабилитацију оптужених мађарских официра". Премијер Стојаи је у вези са првим захтевом обећао, а у вези другог дела захтева тражио да се предмет преиспита.

У случају др Шандора Кепира и других по службеној дужности је покренуто враћање у чин и као резултат донета је Уредба начелника Генералштаба од 31.05.1945. године којом је др Шандору Кепиру враћен чин који је имао. Мађарски суд је утврдио да је враћању у чин морао да претходи поступак рехабилитације и то са недвосмисленим закључком да је спроведен обновљени војно-политички процес и на основу захтева за поништај донете пресуде. У најкраћем, осуђујућа пресуда је поништена, др Шандору Кепиру као неосуђиваном враћен је чин који је имао и могло се сматрати да је имао војну каријеру без прекида.

Мађарски суд је закључио да је пресуда од 10 година казне затвора поништена у обновљеном процесу и да је беcпредметан захтев за извршење казне од 10 година затвора.

Ово Министарство одмах се обратило Врховном тужиоцу Мађарске др Ковач Тамашу са молбом да на наведену пресуду уложи жалбу и да нам достави другостепену одлуку. Посебно смо указали да је Тужилаштво у свом одговору од 16. децембра 2006. године навело да ће у случају да Главни суд Будимпеште утврди да се из било ког разлога не може извршити пресуда из 1944. године, то Тужилаштво покренути кривични поступак против др Шандора Кепира.

Изразили смо нашу наду и задовољство таквим ставом тужиоца имајући у виду да ратни злочини не застаревају.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ