Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Састанак Комисије за примену Националне стратегије за борбу против корупције

9.05.2008.

У Влади Републике Србије данас је одржана седница Комисије за примену Националне стратегије за борбу против корупције и препорука Групе држава за борбу против корупције Савета Европе (GRECO).

На седници је констатовано да је Група држава за борбу против корупције Савета Европе доставила Нацрт извештаја о испуњености препорука које је неопходно спровести у борби против корупције, а које ће бити разматране на пленарном заседању GRECO у јуну у Стразбуру.

Председник Комисије министар правде Душан Петровић упознао је чланове Комисије са препорукама и указао на обавезе државних органа у борби против корупције које је неопходно испунити, како би Република Србија добила позитивну оцену Савета Европе у борби против корупције.

Петровић је истакао да је неопходно да Република Србија до октобра 2008. године испуни најмање половину од 25 препорука Савета Европе и тиме искаже спремност за борбу против корупције, што је услов за стављање Републике Србије на белу шенген листу и за даље европске интеграције. Министар је  навео да је одређен број препорука већ испуњен, а да ће остале бити испуњена усвајањем Закона о Агенцији за борбу против корупције, што је могуће остварити већ у прва два месеца након формирања нове владе.

Комисија је констатовала који су највећи проблеми Републике Србије за испуњење препорука GRECO и утврдила обавезе појединачних државних органа у борби против корупције, које су дужни да испуне у најкраћем року. Посебно је утврђена обавеза Министарства надлежног за инфраструктуру, које до сада није показало разумевање за испуњавање препорука GRECO у борби против корупције.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ