Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Састанак министарке правде Снежане Маловић и министра правде Црне Горе Мираша Радовића - 25. фебруар 2010. године

1.03.2010.

Делегације Србије и Црне Горе, које су предводили министарка правде Снежана Маловић и министар правде Мираш Радовић, састале су у четвртак, 25. фебруара 2010. године у Влади Србије.  У делегацији Србије били су и Републички јавни тужилац Загорка Доловац и тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, док су у саставу црногорске делегације били и врховни државни тужилац Црне Горе Ранка Чарапић и специјални тужилац за борбу против организованог криминала Црне Горе Ђурђина Ивановић.  На састанку су размотрене могућности унапређења правне сарадње, пре свега у области међународне правне помоћи у кривичним стварима, као и отворена питања и конкретни проблеми у области сарадње правосудних органа две земље.

Након састанка издато је зајденичко саопштење у којем се истиче да ће целокупна правосудна сарадња између Републике Србије и Црне Горе биће знатно унапређена у предстојећем периоду, док ће се проблеми у процедури пружања међународне правне помоћи у случају „Балкански ратник“ превазићи кроз ефикаснију комуникацију између државнотужилачких организација две државе. У том циљу, договорено је да се представници тужилаштава Србије и Црне Горе састану током следеће недеље, како би у непосредној комуникацији размотрили конкретне будуће кораке који воде превазилажењу неспоразума насталих у процедури пружања међународне правне помоћи.

Саговорници су се сложили да питање међународне правне помоћи између правосудних органа две државе не сме бити предмет политизације, и да ће убудуће комуникација по том основу бити остваривана искључиво на стручном нивоу.

Уједно, на састанку је изражена заједничка спремност за унапређење правосудне сарадње и посвећеност борби против свих облика прекограничног криминала, чије сузбијање је од прворазредног значаја за обе државе и регион у целини.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ