Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Састанак министарке правде Снежане Маловић са Друштвом судија Србије - 18. мај 2010. године

18.05.2010.

Министарка правде Снежана Маловић састала се данас, 18. маја, са делегацијиом Друштва судија Србије коју је предводила председница Драгана Бољевић. Након састанка, министарка Маловић и председница Бољевић оцениле су да ће се кроз међусобну сарадњу ресорног министарства и струковних удружења омогућити незавинсо и ефикасно судство. Министарка је истакла да је веома важно да успоставимо објекивно, транспарентно и независно правосуђе јер ћемо на тај начин моћи “да подигнемо ефикасност у кривичним и грађанским предметима и да зашитимо инвестиције које долазе у Србију, и интензивирамо борбу против организованог криминала и корупције”.

Бољевић је подржала спровођење реформских процеса у српском правосуђу, истичући да су у Министарству правде "наишли на разумевање и сагласност да нема дилеме да је наш пут европски" Према њеним речима, у процесу реформе правосуђа биће испоштоване све констатације и сугестије Европске уније, као и струковних домаћих и међународних удружења."Циљ свима нама је да подигнемо поверење у правосуђе и да обезбедимо оно што јесу стратешки циљеви - независно, одговорно, транспарентно и ефикасно судство, што је и пут ка нашој економској сигурности", рекла је председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Министарка Маловић је истакла да ревизије целог процеса избора судија, односно враћања на почетак неће бити, али да ће се свакако разговарати о превазилажењу одређеног стања, нарочито уколико дође до усвајања жалби у поступцима пред Уставним судом.

"Покушаћемо да идемо и корак даље - у сусрет догађајима и размишљамо о начину на који би растеретили будући рад Уставног суда и могућности да се број предмета за одлучивање смањи" нагласила је министарка Маловић. Она је навела да је Високи савет судства до сада упутио између 120 и 130 образложења судијама које нису изабране додајући да ће у наредном периоду бити дата сва образложења. Министарка је појаснила да ће на овај начин сваки судија у Србији знати каква је била конкретна примена критеријума приликом одлуке о њиховом неизбору.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ