Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Састанак министарке правде Снежане Маловић са министарком правде Немачке Бригитом Циприс - 3. јун 2009. године

8.06.2009.

Током састанка министарке правде Снежане Маловић са министарком правде Немачке Бригитом Циприс одржаном 3. јуна 2009. године у Берлину истакнуто је да Немачка наставља снажну подршку реформи правног система и правосуђа у Србији. Министарка Маловић  је министарку правде Бригиту Циприс обавестила да су у Србији од  јесени 2008. усвојена 23 закона од којих се део односи на реформу правосуђа, а део на сузбијање организованог криминала и корупције. Две министарке сложиле су се да се реформа правосуђа у једном делу тиче доношења организационих закона што је учињено, али и доношења процесних закона и закона о кривичном и парничном поступку, који треба да допринесу убрзању процедуре у самим судовима. Управо је ово област где сарадња Србије и Немачке може да буде најинтензивнија, што је на састанку и договорено.

Посебна тема је била посвећена активностима које српско правосуђе предузима када је реч о борби против организованог криминала.

"Србија ту борбу мора да настави, али она је унапређена самим тим што је донет закон о одузимању имовинске користи стечене кривичним делима. Прве ефекте могли смо да видимо када је донета мера о привременом одузимању имовиме Милорада Улемека који је осуђен за убиство премијера Ђинђића. Немачка ту борбу поздравља и у томе нас подржава", истакла је министарка Маловић након састанка. Уједно, министарка Маловић је на састанку немачке партнере обавестила о сарадњи са Међународним судом за ратне злочине у Хагу и чињеници да је Београд усмерио све снаге на проналажење хашких оптуженика. Министарка је нагласила да Србија сарадњу с Хагом види не само као нужан корак у процесу еврпоских интергарција већ и зато што је то доказ да су лица оптужена за ратне злочине то чинила у своје име, а не у име српства.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ