Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Споразум министарстава о сарадњи у борби против криминала - Београд, 10. септембра 2010.

10.09.2010.

Министри правде, финансија и унутрашњих послова Србије Снежана Маловић, Диана Драгутиновић и Ивица Дачић потписали су споразум о оснивању заједничког тела за унапређење међународне сарадње у области сузбијања криминала.

Министарка правде Снежана Маловић истакла је да је Влада Србије борбу против криминала поставила као један од приоритета рада, "који има посебну тежину у региону Балкана и могао би да угрози његову стабилност и интеграције у ЕУ".

Маловић је указала да ће овим споразумом и успостављањем заједничког тела бити постигнуто унапређење оперативног, аналитичког и стратешког одговора државних органа на изазове модерних трендова криминалитета са којима се сусрећемо.

Кроз рад заједничког тела добиће се могућност да се оде корак даље, односно, не само да се оствари ефикасно сузбијање криминала, већ и да се у потпуности сагледају трендови криминалитета с којима ће се Србија сусретати убудуће, навела је Маловић.

Министарка финасија Диана Драгутиновић истакла је да је организовани криминал у протеклих 30 година практично прерастао у један конгломерат криминала и технолошких иновација.

Драгутиновић је навела да је развојем електронских комуникација и "пластичног новца" контрола финансијских токова постала нешто тежа него што је била у претходном периоду.

Према њеним речима, заједничко тело у наредном периоду биће проширивано кроз комплетирање регистра о власништву и укључивањем Народне банке Србије.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић објаснио је да је потписивање споразума реализовано у оквиру пројекта ЕУ који се остварује на простору западног Балкана у борби против међународног криминала.

Дачић је подсетио да је припрема тог пројекта почела крајем децембра 2008. године у Бечу, и да су њиме, уз Србију, обухваћене Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска и Македонија.

Циљ пројекта, како је објаснио Дачић, је заједнички рад кроз размену информација на сузбијању међународног криминала. Следећа фаза у пројекту је успостављање националне јединице за сузбијање међународног криминала, као и размена искустава у тој области.

Министар је навео да ће заједничко тело три ресорна министарства бити организациона јединица МУП-а и део система за борбу против криминала.

"Заједничко тело радиће 24 сата седам дана у недељи, а с колегама ће размењивати информације путем заштићених система веза", казао је министар полиције.

Уз представнике министарстава унутрашњих послова и правде, у заједничком телу биће и припадници ресорних управа Министарства финансија — пореске, царинске и управе за спречавање прања новца.

Бржи поступак међународне правне помоћи

Министарка правде Снежана Маловић најавила је увођење посебног софтвера у одсек за Међународну правну помоћ, који ће омогућити убрзање тог поступка и бржу размену информација са страним правосудним органима у борби против криминала.

Она је прецизирала да се ради о увођењу "лурис" софтвера у одсек за Међународну правну помоћ у кривичним стварима, додајући да је тај софтвер израђен уз подршку Холандије.

"Лурис ће омогућити убрзање поступака међународне правне помоћи, али и бржу размену информација са правосудним органима других земаља у борби против криминала", рекла је она.

Министарка је објаснила да ће тиме у знатној мери бити убрзано поступање по замолницама за екстрадицију, али и у другим видовима међународне правне помоћи.

"Очекујем да ће и заједничком телу ова база бити од велике помоћи, имајући у виду да је Србија прва од земаља региона која формира такву базу међународне правне помоћи у кривичним стварима", закључила је Снежана Маловић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ