Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Србија изручењем Младића Хашком трибуналу испунила своју обавезу

31.05.2011.

Београд, 31. мај 2011. године – Министар правде у Влади Републике Србије Снежана Маловић изјавила је да је изручењем Ратка Младића Хашком трибуналу Србија испунила своју међународну и моралну обавезу и показала да је искрено опредељена за сарадњу са тим судом.

Маловић је на конференцији за новинаре у Влади Србије истакла да је извођење Младића пред лице правде сатисфакција за жртве и њихове породице и истовремено чин помирења у региону.

Србија је хапшењем Младића показала своју посвећеност испуњавању свих обавеза према Хашком трибуналу. Доказали смо да смо људи од речи. Изручење је потврда да је Србија опредељена за довршетак сарадње са Хагом, поручила је она.

Ово је и јасна порука за све оптужене за ратне злочине да ће бити изведени пред лице правде, рекла је Маловић и навела да ће у наредном периоду бити утврђено ко је све помагао Младићу у скривању.

Рад на предмету није завршен и очекујем да ће се утврдити ко му је помагао у скривању и зашто је држава трошила енормна средства на потрагу за њим, указала је Маловић и нагласила да Србија неће бити уточиште за ратне злочинце и припаднике криминалних група.

Одлуку о изручењу Младића формално је 31. маја донела министарка правде на основу уставног и законског овлашћења и решења Већа за ратне злочине.

Кривично ванпретресно веће Одељења за ратне злочине у Београду одбило је претходно као неосновану жалбу браниоца Ратка Младића и потврдило Решење о испуњености услова за Младићево изручење.

Решење о испуњености услова за изручење Младића је у петак, 27. маја донео истражни судија Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ