Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Суд у Митровици почиње са радом почетком октобра

17.09.2008.

Министарство правде ће, уз договор са представницима правосудних органа северног дела Косова и Метохије, дати пун допринос настојањима шефа УНМИК-а Ламберта Занијера и његових сарадника да на северу Косова почну да функционишу један или више судова УНМИК-а у циљу успостављања владавине права, примене закона и поштовања људских права.

Ради остварења поменутог циља представници Министарства правде и правосудних органа северног дела Косова и Метохије наставили су са УНМИК-ом техничке разговоре, који се тичу почетка рада УНМИК правосуђа. Договорено је да 3. октобра 2008. године у северном делу Митровице почну са радом један или више судова, у којима ће у првих 60 дана радити међународне судије, тужиоци и административно особље. Они ће решавати хитне кривичне предмете, као и предмете из надлежности органа за прекршаје.

У овом периоду наставиће се технички разговори око укључивања локалних судија и тужилаца у рад правосудних органа накона истека периода од 60 дана.  Они ће бити именовани од стране специјалног изасланика Генералног секретара УН за Косово и Метохију, а у складу са Резолуцијом УН 1244 (1999), уз пуно поштовање етничке пропорције.

Представници Министарства правде, правосудних органа северног дела Косова и Метохије и УНМИК-а наставиће даље техничке преговоре ради постизања договора око утврђивања месне надлежности, примене закона и других битних питања.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ