Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Судије за прекршаје положиле заклетву пред министарком правде Снежаном Маловић - 10.02.2009. године

10.02.2009.

Заклетву пред министарком правде Србије Снежаном Маловић положило је данас, 11. фебруара 2009. године, у просторијама Републичког јавног тужилаштва десеторо судија, старешина и председника Већа за прекршаје, који су именовани на седницама Владе Србије 22. и 29. јануара ове године.

«Задовољство ми је што данас има част да присуствујем овом свечаном чину на коме ћете положити заклетву и постати судије за прекршаје. Верујем да ћете свој посао обављати часно, правично, ажурно, савесно и поштено, јер као што сам у више наврата истицала то су особине које одликују носиоце правосудних функција и они који их поседују немају разлога да буду забринути за стабилност своје функције», истакла је министарка Маловић и додала да је у току изградња новог модерног правосудног система и да очекује да ће применом новог Закона о прекршајима и ове судије постати његов интегрални део.
Она је подсетила да, новим Законом о судијама за прекршаје, са одложеном применом до 1. јануара 2010. године, уведени су прекршајни судови уместо садашњих органа за прекршаје. Законом је предвиђено да прекршајни поступак у првом степену воде прекршајни судови, а у другом Виши прекршајни суд. Ова новина, како је напоменула министарка, изузетно је значајна због стандардизације судске праксе, уједначавања казнене политике и ефикаснијег рада. Судије за прекршаје убудуће ће  бирати Високи савет судства, уместо садашњег именовања на седницама Владе Србије.

Министарка правде је напоменула, да после ступања на снагу Закона о високом савету судства, поштујући законом предвиђену процедуру утврђен је предлог за чланове Високог савета судства који се налази у скупштинској процедури. Након усвајања у Скупштини следи конституисање првог састава Високог савета судства и доношење подзаконских аката, па тако и правилника којим ће прецизније бити утврђени критеријуми, мерила и поступак за вредновање рада судија односно тужилаца. Критеријуми за избор, напредовање, дисциплински поступак и разрешење судија биће у надлежности Високог савета судства.

«Дакле ваш избор, даље напредовање у каријери као и дисциплинска одговорност, зависиће искључиво од вашег рада, постигнутих резултата и достојности да будете бирани за судију, што подразумева и моралне особине које судија треба да поседује, а све то приликом избора пратиће  Високи савет судства», нагласила је министарка Маловић. Она је још једном свима честитала на именовању и пожелела им успешан рад и даље напредовање у каријери.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ