Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Судије за прекршаје положиле заклетву пред министарком правде Снежаном Маловић - 15.12.2008. године

15.12.2008.

Заклетву пред министарком правде Србије Снежаном Маловић положило је данас, 15. децембра 2008. године, у њеном кабинету троје судија за прекршаје и двоје старешина општинских органа за прекршаје које је Влада Србије именовала на седници 20. новембра 2008. године.

«Задовољство ми је што данас има част да присуствујем овом свечаном чину на коме ћете положити заклетву и постати судије за прекршаје. Верујем да ћете свој посао обављати часно, ажурно и поштено, јер као што сам у више наврата истицала то су особине које одликују носиоце правосудних функција и они који их поседују немају разлога да буду забринути за стабилност своје функције», истакла је министарка Маловић и додала да је у току изградња новог модерног правосудног система и да очекује да ће применом новог Закона о прекршајима и ове судије постати његов интегрални део.

Према њеним речима, новим Законом о судијама за прекршаје, који је донет 2005. са одложеном применом до усклађивања са новим Уставом, уводе се прекршајни судови, уместо садашњих органа за прекршаје. Законом је предвиђено да прекршајни поступак у првом  степену воде прекршајни судови, а у другом Виши прекршајни суд. Ова новина, како је напоменула министарка, изузетно је значајна због стандардизације судске праксе, уједначавања казнене политике и ефикаснијег рада. Судије за прекршаје убудуће ће  именовати Високи савет судства, уместо Влада Србије.

«Да би се створили услови за примену новог закона, потребно је усклађивање са Уставом, али и измене општих прописа о уређењу, седиштима и надлежностима судова, односно доношење сета правосудних закона. На овом пољу Министарство правде напорно је радило у претходном периоду и са задовољством могу да констатујем да сет закона који се налази у скупштинској процедури, прошао обимну расправу, и чека се на гласање које би требало уследити ових дана. Нова институција Високог савета судства која је предвиђена Уставом Републике Србије, а детаљније уређена и разрађена поменутим сетом правосудних закона, биће додатни гарант судске независности и омогућиће даљу изградњу демократског друштва у складу са европским и међународним стандардима. Критеријуми за избор, напредовање, дисциплински поступак и разрешење судија биће у надлежности Високог савета судства, те ће ваш избор, даље напредовање у каријери као и дисциплинска одговорност зависити искључиво од вашег рада и постигнутих резултата, које ће пратити Високи савет судства», нагласила је министарка Маловић. Она је још једном свима честитала на именовању и пожелела им успешан рад и даље напредовање у каријери.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ