Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Судница добила име по италијанском судији Ђованију Фалконеу - 23. мај 2009. год.

25.05.2009.

Судница број 2 Посебног одељења Окружног суда у Београду данас, 23. маја 2009. године, свечано је именована по италијанском судији Ђованију Фалконеу, који је убијен на данашњи дан пре 17 година. Министарка правде Снежана Маловић и амбасадор Италије Алесандро Мерола открили су плочу са именом убијеног судије а одржана је и презентација посвећена сарадњи српског и италијанског правосуђа и министарстава.

Присутнима су се обратили Синиша Важић, председник Окружног суда, министарка правде Снежана Маловић и амбасадор Алесандро Мерола. Министарка Маловић је истакла да односе између две земље осим највишег степена сарадње каратерише и пријатељство, као и чињеница да је Италија поуздан партнер Србије који нас кроз конкретне акције свакодневно уверава у искрену подршку за улазак Србије у Европску унију. Министарка је нагласила да је посебна сарадња између тужилаштава успостављена у области борбе против организованог криминала и да је у овој области веома значајно искуство које су нам пренеле италијанске колеге. Уједно, министарка Маловић је и најавила да ће ускоро потписати Споразум о сарадњи са италијанским министром правде, Анђелином Алфаном, чиме ће сарадња са Италијом бити уоквирена.

„Зато је данашњи дан веома важан. На данашњи дан убијен је Ђовани Фалконе, симбол борбе против организованог криминала. Име ове суднице која ће се по њему звати јесте споменик пријатељства Италије и Србије, али и израз поштовања према свим жртвама организованог криминала: Ђованија Фалконеа, Паоло Борселина и још 50 храбрих карабињера, тужилаца, судија, полицајаца који су дали живот у борби за успостављање правне државе која је постала симбол и изазов за све нас који тежимо истим вредностима. Ово је и сећање на др Зорана Ђинђића, кога је организовани криминал уклонио на путу ка највишим демократским вредностима које се могу замислити и према којима је водио Србију“ истакла је Маловић.

Презентацију сарадње српског и италијанског правосуђа и министарстава можете преузети овде.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ