Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Свечано отворена судница у склопу Окружног затвора у Београду - 19.2. 2009.

19.02.2009.

У Београду је данас, 19. фебруара, отворена судница у склопу Окружног затвора, у којој ће се од марта процесуирати најтежа кривична дела и предмети високог безбедносног ризика. Присутнима су се обратили Вида Петровић-Шкеро, председница Врховног суда Србије, Снежана Маловић, министарка правде Републике Србије, Слободан Радовановић в.д. републичког јавног тужиоца, Камерон Мантер, амбасадор САД у Србији и Ханс Ула Урстад, шеф мисије ОЕБС-а у Србији.

Министарка правде Снежана Маловић је нагласила да је судница у оквиру Окружног затвора формирана у циљу борбе против организованог криминала и других најтежих кривчних дела, потреба за процесуирањем ратних злочина, као и из безбедносних разлога, истакавши да је обезбеђење на нивоу и да се на овај начин искључује потреба за транспортом окривљених.

 

- Част ми је и задовољство да вам се у име Министарства правде, и у своје лично име, обратим на овако значајном догађају којим се манифестује одлучност државе да обрачуна са организованим криминалом, ратним злочинама и другим тешким кривичним делима. Овај дан ме подсећа на крај 2003. године, када сам као део тима Министарства правде, учествовала у отварању зграде Специјалног суда и предузимању пионирских корака државе да се супростави организованом криминалу, с једне стране и да започне процесуирање ратних злочина, с друге стране. Борба против организованог криминалаје комплексан и дуготрајан процес. Она захтева примену осмишљенихи дефинисаних мера. Један од кључних фактора у институционалној борби против организованог криминала и процесуирања ратних злочина су независне, непристрасне, ефикасне и одговорне правосудне институције, ањиховостално јачањејепримарнизадатак државе – истакла је Маловић.

Она је подсетила да је Република Србија борбу против организованог криминала започела 2002. године доношењем закона и успостављањем Тужилаштва и Посебног одељења за борбу против организованог криминала.

 

Та борба је добила своје отелотворење низом поступака који су процесуирани пред овим органима а који су окончани осуђујућим пресудама. Министарство правде је свој допринос тој борби дало и предлагањем Закона о одузимању имовинске користи стечене кривичним делима, Закона о одговорности правних лица за кривична дела и Закона о Агенцији за борбу против корупције који су и усвојени октобра прошле године. Такође, у децембру прошле године усвојен је пакет правосудних закона чијим ступањем на снагу започиње суштинска реформа правосуђа.И даље делујући у циљу борбе против организованог криминала, потребе за процесуирањем ратних злочина и других најтежих кривичних дела,  Министарство правде, као орган који има обавезу да обезбеди услове за несметан рад правосудних органа, је дошло до идеје да изгради посебну судницу у оквиру Окружног затвора. Други разлог који нас је уверио у оправданост ове идеје је свакако и безбедоносни аспект. Узимајући у обзир чињеницу да су постојале честе опструкције у судовима лажним дојава о постављеним бомбама, нарочито у Палати правде, неопходно је било размотрити и друга решења која би одговорила потребама сигурности и ефикасности. На основу анализа коју су извршене дошло се закључка да просторије Окружног затвора у Београду, представљају најпогоднији простор за изградњу суднице у којој би се одвијала суђења повећаног ризика, нарочито обзиром на чињеницу да се у овом објекту налази највећи број окривљених, да је обезбеђење на највишем нивоу, а искључује се потреба за транспортом окривљених – истакла је Маловић.

Министарка правде је објаснила да је судница у Окружном затвору изграђена према угледу на земље са великим искуством у борби против организованог криминала, као што је Италија где је у граду Regio Calabria, након убиства судије Falconea, изграђена судница у оквиру затвора. И напоменула да су најзначајније карактеристике ове суднице те да је судница подељена у три функционалне јединице са одвојеним простором за заштићене свадоке. Простор за посетиоце је физички и акустички одвојен од простора суднице. Постоји посебна просторија за новинаре, технички опремљена за све потребе тог посла. У судници је предвиђено 20 места за адвокате и већи број окривљених. Капацитет сале за посетиоце суђења је 40 места. Постоји техничка могућност видео преноса суђења, затим превођења, једном речју све оно што постоји и у згради Специјалног суда. Укупна површина суднице и пратећих објеката је 500 квадратних метара.

 

Србија ће наставити са подизањем ефикасности свих релевантних институција у борби против организованог криминала и његово свођење у оквире који не могу угрозити развој друштва и демократски институција. Овакав процес развоја борбе против организованог криминала неминовно ће довести и до високог степена поштовања и поверења грађана у институције које су у овом послу ангажоване. У том циљу наставиће се са даљим јачањем законског оквира, те ће Министарство правде у наредних месец дана предложити измене и допуне Закона о извршењу кривичних санкција, Закона о посебном затворском режиму, измене и допуне Закона о борби против организованог криминала и оно што је нарочито значајно напоменути предложићемо изменаме и допунаме Законика о кривичном поступку који садржи нека потпуно нова решења која ће, још више радикализовати борбу против организованог криминала. Све ове активности Министарства правде допринеће јачању институција укључених у борбу против организованог криминала. Моја порука јавности Србије а и шире је да држава Србија има капацитета и да је спремна да се у потпуности ухвати у коштац са организованим криминалом, да може да суди за почињене ратне злочине и друге тешке облике кривичних дела. Уврена сам да то мисле и у том правцу делују и носиоци највиших правосудних функција који су овде присутни. Са својим сарадницима радим и даље ћу предано радити у том правцу са циљем да допринесем да се створи здрав економски оквир и одговорна правна држава укључена у Европску унију – истакла је Маловић. 

Председница Врховног суда Србије је казала да ће се на овај начин бити омогућено несметано вођење високоризичних поступака, као и да спекулације о бекству окривљених бити сведене на минимум.

Вршилац дужности републичког јавног тужиоца Слободан Радовановић је нагласио да држава никада није била одлучнија у спровођењу реформи у правосуђу и да су борба против организованог криминала и корупција проритет тужилаштва. 

Амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер и шеф мисије ОЕБС-а у Србији Ханс Ола Урстад поручили су да ће САД и Организација за европску безбедност и сарадњу наставити да помажу српском правосуђу у реформским процесима и борби против свих видова организованог криминала. Свет гледа оно што ви радите и ако можемо да помогнемо, ту смо, поручио је амбасадор САД у Београду Камерон Мантер. Урстад је указао на значај размене искустава српског правосуђа са представницма држава које су се већ суочиле са организованим криминалом најавивши спремност Мисије ОЕБС-а да подржи Србију и у том сегменту.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ