Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Учешће министарке правде Снежане Маловић на конференцији „Улога Уставног суда у примени Европске конвенције о људским правима“ - 25. септембар 2009.

25.09.2009.

Министарка правде Снежана Маловић учетвовала је на конференцији “Улога Уставног суда у примени Европске конвенције о људским правима“, која је одржана 25. септембра у Београду. Отварајући конференцију, министарка Маловић је истакла да је је Србија потисивањем Европске конвенције о људским правима прихватила обавезу да сваком ко се нађе у њеној јурисдикцији гарантује поштовање права и слобода, као и да се  Србија према овој обевези односи одговорно, и да је у потпуности посвећена њеном испуњавању.

Министарка је указала да пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру указују да се Србија суочава са кршењем права грађана на суђење у разумном року, због дужине трајања судских поступака. Реформом правосуђа, навела је министарка Маловић, Србија жели да угради у систем права гарантована Европском конвенцијом о људским правима и стандарде постављене од стране Европског суда за људска права. Она је нагласила да ће се унапређње заштите живота, тела, имовине, приватности и других људских права и основних слобода постићи усвајањем нових закона и коренитим променама постојећих. Уједно, институцијом уставне жалбе и другим мерама Србија показује опредељење да на националном нивоу предузме све неопходне мере у циљу унапређења институционале зашите људских права и основних слобода, наводи министарка Маловић.

Председница Уставног суда Србије Боса Ненадић навела је да на овој судској инстанци лежи велика одговорност за остваривање и заштиту основних људских права и слобода грађана, и додала  да је овом суду за годину и по дана поднето око 3.600 устваних жалби.  Истакнуто је да је Уставни суд решио више од хиљаду уставних жалби, 20 одсто у меритуму, а 60 одсто уставних жалби је усвојено.

Говор министарке правде Снежане Маловић можете преузети овде.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ