Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Учешће министарке правде Снежане Маловић на округлом столу о примени Закона о информисању - 15. септембар 2009. године

15.09.2009.

Министрака правде Снежана Маловић учествовала је 15. септембра 2009. године на округлом столу под називом “Примена закона о информисању”, који је организовало Независно удружење новинара Србије. Обраћајући се учесницима скупа, министарка  Маловић је истакла да нове одредбе Закона о информисању не треба изједначавати са репресивним законом из 1999. године и навела  да  Министарство правде неће дозволити неправилности у примени нових законских решења.

Према њеним речима, надлежни суд у Београду 1999. године одлучивао је о 800 предмета по Закону о информисању, а од 2001. до 2003. године није било ниједног случаја пред тим судом и додала да је  од 2003. до данас у просеку годишње пред судом решавано осам до десет предмета због кршења Закона о информисању, а изрицане су новчане казне, у просеку од 50.000 динара, које углавном нису могле бити наплаћене.

"Отишло се у другу крајност, па чак и у анархију" истакла је министарка правде Снежана Маловић и појаснила да усвојене измене Закона о јавном информисању не нарушавају медијске слободе, већ им је циљ “да заустави непрофесионализам, лажи и клевете”.

Одговарајући на питање заменика главног уредника “Политике” Драгана Јањића о могућностима да се у судовима одреде посебне судије за предмете на основу медијског закона, министарка Маловић је одговорила да ће судије које раде на таквим случајевима проћи едукацију, али да у упоредним законодавствима постоје и посебна одељења за такве случајеве.

На округлом столу су учествовали и минстар културе Небојша Брадић, портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић и др. На округлом столу је оцењено да неће бити угрожена слобода медија, а заштиту од њихових евентуалних злоупотреба гарантује Европска конвенција о људским правима и слободама.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ