Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ВЕЋА ОДГОВОРНОСТ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА

14.02.2013.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић састао се са известиоцем Европског парламента за Србију господином Јелком Кацином. Главне теме састанка биле су досадашњи резултати рада министарства, као и будући планови који у великој мери утичу на европски правац Србије.

Министар Селаковић је обавестио господина Кацина о својој недавној посети Бриселу и о састанку са европском комесарком за правосуђе Вивијан Редвик, која је дала подршку процесу реформе који води Министарство правде и државне управе у последњих седам месеци.

У разговору са господином Кацином, министар Селаковић је истакао да је министарство задужено за израду три националне стратегије – реформу правосуђа, борбу против корупције и реформу јавне управе које су од велике важности за процес евроинтеграција. Радни текст Стратегије за борбу против корупције и Стратегије за реформу провосуђа у марту ће ући у скупштинску процедуру, нагласио је министар. Селаковић је информисао Кацина да је министарство имало доста интензивну законодавну активност у протеклом периоду, и да ће се у марту у Народној скупштини наћи и сет врло важних закона, чији већи број директно утиче на формирање нове мреже основних судова.

Господин Кацин је подржао активности министарства, али је истакао да је правосуђе у Србији оптерећено бројним проблемима које је потребно решавати на системски начин. Он је посебно истакао да и носиоци правосудне функције морају одговарати за своје поступке уколико нису испоштовали закон или нису водили поступак у складу са релевантним чињеницама и доказима.

С тим у вези, министар Селаковић је нагласио да је један од приоритета доношење Правилника о дисциплинској одговорности судија и тужилаца, формирање дисциплинске комисије, као и јачање улоге дисциплинског тужиоца. „Изменама и допунама Закона о судијама и Закона о јавним тужилаштвима продужава се рок застаревања случајева против судија и тужилаца поднетих ВСС-у и ДВТ-у, као и висина казне за њихово незаконито поступање, јер и онај ко суди, као и онај ко тужи, мора да сноси одговорност. Потребне су нам судије и тужиоци који ће се плашити закона и других судија и тужилаца, а не власти, као што је то био случај много пута до сада“, закључио је Селаковић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ