Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Виши трговински суд у Београду увео аутоматско вођење поступка - 16. 12. 2008. године

16.12.2008.

У Вишем трговинском суду у Београду 16. децембра 2008. године, пуштен је у рад програм за аутоматско вођење предмета (АВП) који ће том суду омогућити контролу и надзор над 16 правостепених трговинских судова путем интернета.

Министарка правде Снежана Маловић је истакла да је ово један од најзначајнијих дана за трговинске судове Србије, јер ће од данас запослени у систему трговинског судства Србије имати могућност да раде на унифицирани начин рада то јест у истом АВП програму.

«Очекивања свих нас су да рад судова буде објектинији, ефикаснији и транспарентнији, а за запослене у судовима једноставнији. Ова очекивања су заснована и захваљујући раду у АВП програму у систему првостепених трговинских судова, а од данас и у Вишем трговинском суду», истакла је Маловић.

Према њеним речима, чињенице да се путем компјутера то јест по одређеном алгоритму одређују судије за поступање у предмету, да председник суда, као и сваки судија из свог кабинета или суднице има могућност да врши увид у статистику и предмете у свом раду и раду својих колега у суду, су постале веома битна средства у борби против корупције.

«Стварање могућности за странке и јавност да путем бесплатне интернет услуге са сајта Министарства правде и сајта трговинских судова Србије прате рад судова указује на транспарентнији рад трговинских судова Србије. Странке и јавност су у могућности да без потребе за доласком у суд, са сваког рачунара који има интернет конекцију, у сваком тренутку изврше увид у одређене податке из предмета тј. када је тужба поднета суду, када је заказано рочиште, као и исход рочишта, да ли је предмет у суду или на вештачењу, када је урађена одлука а када експедована, као и у друге значајне податке из јавних књига тј. уписника, као и у статистику о раду судова.Све ово би било теже остварити да нисмо имали партнере на пројекту. Овом приликом желим да се посебно захвалим USAID који је великим залагањима на CCASA пројекту помогао Министарству правде да се успешно реализује АВП програм. Такође, истичем жељу запослених у Трговинским судовима Србије да осавремене рад судства свакодневним радом у АВП програму», истакла је министарка Маловић.

Она је подсетила да Министарство правде је што се тиче примене АВП програма почело од трговинских судова у Новом Саду и Београду. У последње две године је за реализацију АВП програма у осталим трговинским судовима Србије, од стране Министарства правде за најсаврменију опрему издвојено близу 100 милиона динара.

«С обзиром да данас исти програм уводимо у другостепени суд - Виши трговински суд у Београду, следећи циљ је да наставимо да усавршавамо могућности АВП програма и да направимо такву инфраструктуру у првој половини 2009. како би се омогућило вршење увида из другостепеног суда у скенирана документа из предмета првостепених трговинских судова. Аутоматизација трговинских судова Србије усмерена је ка краћем трајању поступака пред судовима, доступнијој правди, јачању привреде Републике Србије и стварању могућности за наставак домаћих и страних улагања. Подседићу вас да смо из Министарства правде током првих сто дана раде Владе предвидели да ће запослени у седамнаест трговинских судова Србије од друге половине 2008. године радити у АВП програму. Великим ангажовањем свих на пројекту испунили смо постављени циљ. Овом приликом истичем да је Министарство правде поред пројекта аутоматизације трговинских судова истовремено радило на прављењу стратегије аутоматизације у оквиру свеопште реформе правосуђа. У овом периоду окончава се рад на изради стратегије Министарства правде да стандардизоване апликације правосуђа Србије успешно уведемо у реформисано правосуђе Републике Србије до 2012. године.       Постављени циљ  се, сигурна сам, може ефикасно остварити ако будемо имали подршку као у оваквом пројекту», нагласила је министарка  Маловић. 

Председник Вишег трговинског суда Радомир Лазаревић рекао је да након увођења АВП –а трговински судови «представљају технолошки најразвијенији део судства Србије».

Он је подсетио да су сви првостепени судови већ опремљени АВП програмом, који ће од данас и Вишем трговинском суду омогућити уштеду времена у раду са предметима.

Лазаревић је изразио очекивање да ће наредних месец година и судови опште надлежности добити сличну технологију, како би читаво судство Србије било повезано.

Председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро казала је да ће модернизација трговинских судова омогућити бољу ефикасност у заштити права привредних субјеката у решавању спорова.

«То ће допринети повећању домаћих и страних инвеститора, а тиме и конкурентности домаће привреде на светском тржиштву», нагласила је она.

Трговински судови, према њеним речима, имају једну од најзначајнијих улога у процесу јачања правне сигурности «који је основни предуслов у укључивање земље у европске и светске економске токове», напоменула је Петровић Шкеро и додала да «транспарентност у раду трговинских судова смањиће и могућност за евентуалну појаву корупције».

Директор УСАИД-а у Србији Мајкл Харви казао је да је аутоматизација трговинских судова један од најзначајнијих пројеката који је та организација урадила у Србији.
Он је истакао да је пројекат од кључног значаја за интеграцију Србије у Европску унију.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ