Српски ћирилица Srpski latinica English

 

XIX Саветовање привредних судова Србије

5.09.2011.

Привредни судови у служби грађана и привреде.
Златибор, 5. септембар 2011.

Традиционално саветовање, у Конгресном центру "Србија", свечано је отворила  министарка правде Србије Снежана Маловић, а скупу су се обратили и председник Врховног касационог суда Ната Месаровић, као и председник Привредног апелационог суда Мирослав Николић.

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да су привредни судови у Србији добро организовани, а да судије не подлежу дневно политичким притисцима и финансијским утицајима и предмете решавају у разумним роковима, сходно европским стандардима.

“Управо такво правосуђе од нас очекују и грађани и домаћи и страни инвеститори”, казала је Маловић отварајући 19. Саветовање привредних судова на Златибору, и изразила наду да ће резултати реформисаног правосуђа помоћи у стварању бољег пословног амбијента за домаће и стране компаније.

Она је рекла да је реформа правосуђа била узрокована потребом државе и грађана за бржим радом судова како би се успоставила владавина права и правна сигурност и додала да је управо спорост правосуђа одбијала стране инвеститоре да улажу у Србију.

"Показали сте за ових годину дана да нећете подлећи утицајима и притисцима и да сте спремни да створите правну сигурност доносећи одлуке само по Уставу и закону“, рекла је министарка и похвалила рад привредних судова, који су према њеним речима бележили најбоље резултате, а тај тренд су наставили и у првих шест месеци ове године.

Статистички подаци Високог савета судства у првостепеним судовима указују да је повећано савладавање прилива предмета на 96 одсто, а број решених предмета у Привредном апелационом суду већи за је 39 одсто него у првој половини прошле године, навела је она.

Председница Врховног касационог суда и Високог савета судства Ната Месаровић је, такође, похвалила рад привредних судова, који, према њеним речима, заједно са борбом против организованог криминала и корупције, дају позитивне резултате у оквиру реформисаног правосуђа.

“Од рада привредних судова зависи и привредни и економски развој земље”, истакла је Месаровић и указала окупљеним судијама да су потребна брза решења свега онога што се нађе пред привредним судовима од којих се захтева посебна одговорност да свој посао обављају квалитетно, ажурно и уз поштовање принципа владавине права.

Говорећи о резултатима осталих судова у Србији, од којих су поједини и даље затрпани послом, Месаровић је најавила да ће В С С уложити додатни напор да се кроз преиспитивање одлука о избору судија обезбеди равномерна оптерећеност и да се обезбеди једнак приступ прави свим грађанима.

Она је посебно похвалила рад привредних судова у Ужицу, Нишу, Сомбору, Зајечару и Пожаревцу, који су остварили најбоље резултате.

Председник Привредног апелационог суда Мирослав Николић је истакао да иза добрих резултата привредних судова током протеклих годину и по дана стоји велики рад, али и подршка Министарства правде и Високог касационог суда.

Према његовим речима, привредни судови се залажу и за уједначавање судске праксе и заузимање правних ставова, заснованих на принципу једнаког поступања у једнаким стварима, односно неједнаког поступања у неједнаким стварима што, како је нагласио, у великој мери доприноси правној сигурности.

“У томе велики значај има ово саветовање, које настоји да кроз стваралачки сукоб теорије и праксе оствари основна начела легалитета, правде и правичности”, поручио је Николић.

Скуп су поздравили и председник Уставног суда Драгиша Слијепчевић и декан Правног факултета Мирко Васиљевић.

На саветовању су разматрана питања из области стечаја, парничног поступка, статусних спорова, приватизације, привредних преступа и извршног поступка.

У раду скупа учествале су судије из свих 16 привредних судова у Србији, судије Привредног апелационог суда, професори, адвокати представници привреде као и гости из региона.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ