Српски ћирилица Srpski latinica English

 

XVIII Саветовање привредних судова - 6. септембар 2010.

6.09.2010.

Маловић: Судови у Србији без утицаја политике и тајкуна

Златибор, 6. септембар –
Министарка правде Србије Снежана Маловић изјавила је отварајући 18. Саветовање привредних судова на Златибору, да судови у Србији раде без утицаја политике и тајкуна, да постоји правна сигурност и да се одлуке доносе сходно Уставу и закону.

Маловић је поручила да се више не сме поновити да на челу судова и међу самим судијама буду особе које ће бити хапшене због корупције, јер је циљ реформе правосуђа био и успешна борба притив организованог криминала и корупције.

Према њеним речима, једну од најзначајнијих улога у процесу успостављања правне сигурности имају привредни судови, јер је њихово поступање "наш излог у свет".

"Реформа правосуђа је и један од кључних сегмената за економски развој Србије. Уз адекватно законодавство и ефикасно судство, амбијент за пословање домаћих и страних компанија биће унапређен, што је најбољи основ за привлачење страних инвестиција које значе и нова радне места за грађане Србије", нагласила је Маловић.
Она је напоменула да наша економска сарадња мора бити стимулисана и заштићена ефикасним привредним судством које ће реаговати мимо дневне политике и интереса тајкуна, а која ће штитити интересе домаћих и страних инвеститора.

Посебно је истакла да су у току "корените реформе правосудног система", добре резултате остварили управо привредни судови.

За првих шест месеци првостепени привредни судови су решили 30 одсто више предмета у односу на исти период прошле године и то са 24 одсто мање судија него лане.

"Ако се узме у обзир да су ови резултати постигнути са мањим бројем судија и других запослених, онда је, успех у раду привредних судова још значајнији и један од примера да се и са мањим бројем запослених могу остварити добри резултати", закључила је министарка правде.

Вршилац функције председника Привредног апелационог суда Мирослав Николић истакао је да је у току тренутног великог својинског раслојавања циљ стварање амбијента у коме ће се те својинске разлике, које су, како је навео, легалне и легитимне, кретати у оквирима индивидуалне друштвене толеранције која се мора успоставити.
"Такође је потребно брже стварање уједначене судске праксе чија ће решења моћи на једнак и благовремен начин да сервисирају предстечајну српску привреду", навео је Николић.

Он је посебно истакао значај имплементирања нових системских закона о парничном поступку и стечају, затим предстојећег Закона о извршењу и изналажењу начина примене нових института као што је аутоматски стечај, без повреде права на расправљање и других уставом гарантованих права.

Николић је нагласио да привредни судови улажу велике напоре на креирању судске праксе која "представља путоказ за уједначавање рада привредних судова, јер уједначено решавање истих или сличних случајева доприноси у великој мери правној сигурности.

У раду тродневног саветовања на Златибору, представници Привредног апелационог суда, свих 16 привредних судова у Србији, као и бројни гости из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Мађарске бавили су се питањима стечаја, судске надлежности извршења и правом Европске уније.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ